Hoe breed inzetbaar moet een leerplatform zijn?

Het idee dat een leven lang leren belangrijk is voor de economische én sociale groei en bloei, ontstond al in de jaren zestig. Als er al bedrijven waren die twijfelden aan het belang daarvan, dan is de coronacrisis het ultieme bewijs geweest: de toekomst is onzeker en een hoge mate van arbeidsmobiliteit betekent flexibiliteit en maakt het makkelijker om met uitdagingen om te gaan of om plotselinge kansen te grijpen. Een leerplatform helpt je optimaal wendbaar te zijn. Grote vraag is dan: hoe breed inzetbaar wil je dat je leerplatform is?

Iedereen aan de studie

Neem je de beslissing om een leerplatform in te zetten, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om bijvoorbeeld alleen je IT-professionals er gebruik van te laten maken. Maar als je dan toch op een leerplatform overstapt, waarom zou je dan niet al je medewerkers, ongeacht hun expertise, de kans geven zich te ontwikkelen? Op die manier kunnen je medewerkers hun prestaties verbeteren, en kan jouw organisatie flexibel op veranderingen in de wereld inspelen en makkelijker met ontwikkelingen meegaan. Zo werk je niet alleen aan je menselijk kapitaal, je boeit en bindt ze ook.

Talenten behouden

Bang dat je medewerkers zich willen omscholen? Je kunt er juist je voordeel mee doen! Door als manager de ambities van je medewerkers met hen te bespreken, kun je samen een leerpad uitstippelen, inclusief tijdspad en einddatum. Zo heb je mooie handvatten bij evaluatiegesprekken en kun je het leerproces van individuen en van je team als geheel te stimuleren. Als organisatie heb je ook zicht op waar welke capaciteiten nodig zijn. Leg die organisatiebehoeften op de wensen en behoeften van je medewerkers, en je kunt interne doorstroming faciliteren en zelfs kennishiaten binnen je organisatie voorkomen. Een prachtige manier om je talenten te behouden en een onweerstaanbare werkgever te worden. Wie wil dat nou niet?

Harde euro’s

Door al je medewerkers te laten profiteren van de voordelen van een leerplatform, stimuleer je kennisontwikkeling. Dat is van strategische waarde voor een organisatie. Het zorgt voor concurrentievoordeel, betere onboarding, een grotere medewerkerstevredenheid en – jawel – het levert harde euro’s op. Zo zorgt continue kennisontwikkeling voor 12.580 euro minder kosten per jaar door personeelsverloop. Daar kan je mooie dingen van doen…

banner whitepaper hoeveel levert kennisontwikkeling op

Meer weten?

Waar moet je allemaal aan denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist  met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen