Hoe breng je kennis over op je professionals als iedereen thuis werkt? 6 tips

Dat we als bedrijfsleven flexibel kunnen zijn hebben we de afgelopen maanden wel laten zien. De switch naar thuiswerken was bij veel bedrijven in enkele dagen gemaakt. Nu hielp het natuurlijk dat meer thuis werken al op het wensenlijstje van veel mensen stond. Maar hoe zit het met thuis leren? Nu het erop lijkt dat deze situatie nog wel wat langer gaat duren, moeten bedrijven weer aan de lange termijn denken. En dat betekent ontwikkelen, stappen vooruit zetten en het liefst grotere stappen dan de concurrentie. En de enige manier waarop dat kan is door voorop te lopen met jullie kennis. Maar hoe zorg je dat er weer volop aan kennisontwikkeling wordt gewerkt en hoe zorg je ervoor dat die kennis gedeeld wordt binnen jullie bedrijf? We geven je een paar tips!

Tip 1: Wees flexibel

Stuurden jullie de mensen eerder nog regelmatig op klassikale training? Kijk dan nu naar online oplossingen, zoals een e-learning platform dat voorziet in up to date trainingen. Lieten jullie vaak mensen komen voor incompany training? Geef op een andere manier vorm aan die behoefte en maak bijvoorbeeld gebruik van live streaming sessies. Die kunnen ook nog eens opgenomen worden en later gebruikt worden om nieuwe medewerkers snel up to speed te brengen.

We zijn geconfronteerd met een flinke uitdaging en het einde lijkt nog niet in zicht. Omarm dus technische oplossingen die het leren een stuk makkelijker kunnen maken. Net zoals jullie ook thuiswerken hebben omarmd.

Tip 2: Zorg voor inzicht en sturing

Als je blind vaart kun je geen koers houden en juist met kennisontwikkeling is die koers belangrijk. Het gebeurt zo snel dat de klad erin komt, ondanks alle goede bedoelingen. Drukke agenda’s, geen aandacht vanuit het management of simpelweg de focus op andere zaken.

Door te werken met een centraal kennisplatform kun je zicht houden op kennisontwikkeling. Het afronden van trainingen en de aanwezigheid bij bijvoorbeeld kennissessies wordt vastgelegd en door middel van dashboards houd je, ook op afstand, het overzicht over de voortgang.

Tip 3: Kies een platform met een integrale kennisbibliotheek

Het is cruciaal om te bedenken naar welke content je op zoek bent. Is dat voor het écht opleiden van je professionals op vakinhoudelijk gebied óf moet het aanbod vooral gericht zijn op zelfontwikkeling en digitale vaardigheden. Met dat laatste is natuurlijk niets mis, maar de diepgang ontbreekt bij dit soort online academies om je mensen inhoudelijk op te leiden.

En soms zijn echte trainingen wel beschikbaar, maar dan alleen klassikaal. Of bijvoorbeeld via een extern platform. En dat heeft enkele nadelen:

  • Je mensen volgen meerdere trainingen in verschillende systemen
  • Deze trainingen zijn niet terug te vinden op dashboards en in voortgangsrapportages
  • Je kunt deze trainingen niet opnemen in uitgestippelde leerpaden

Je kiest dus beter voor een oplossing waar dit alles zich afspeelt binnen hetzelfde platform.

Tip 4: Bedenk hoe je kennisdeling (ook in de toekomst) wilt faciliteren

We maken de transitie van kennis is macht naar delen is kracht. Leuk dat die ene collega dat interessante webinar heeft gevolgd, maar als hij of zij de bevindingen voor zichzelf houdt, dan stopt de kennis daar (en verdwijnt als deze persoon een andere uitdaging vindt). Je wil dat die kennis verder de organisatie in stroomt. In de vorm van notities met de belangrijkste punten of misschien is het hele webinar wel interessant en wil je die toevoegen aan een digitaal inwerktraject voor nieuwe mensen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden:

  • video’s
  • interne kennissessies
  • productdocumentatie
  • trainingen
  • etc

Deze worden het liefst centraal beheert, zodat ze in de organisatie verspreid kunnen worden en aan leerpaden kunnen worden toegevoegd.

Denk ook na over de toekomst. De meeste mensen zul je al in dienst hebben gehad voor de coronacrisis. Die hebben profijt van de basis die gelegd is toen ze elkaar nog op semi dagelijkse basis zagen. Maar hoe ga je te werk met nieuwe medewerkers die nog nooit op kantoor zijn geweest en hun collega’s alleen via Zoom of Meet kennen. En hoe zou deze situatie er over een aantal jaar uit kunnen zien. Is het platform dat je gebruikt daar klaar voor?

Tip 5: Zorg dat je mensen elkaar kunnen helpen in hun ontwikkeling

Op kantoor zou je even naar een collega stappen met een vraag. Voor veel mensen is die drempel digitaal toch iets hoger. Nu ze thuis werken voelen ze zich soms meer op een eilandje zitten. Zorg dat ze cursussen volgen op een platform met goede community functionaliteiten. Hoe handig is het als je bij het volgen van een training even een notitie voor je collega’s achter kunt laten. Of bijvoorbeeld tijdens de training vragen kunt stellen via de chat aan andere collega’s, die de training al hebben gevolgd. Je wilt je mensen van hun eilandje afkrijgen en zoveel mogelijk dat ‘we doen dit samen’ gevoel te creëren.

Tip 6: Maak gebruik van een LMS en een goede opleidingspartner

Om kennisontwikkeling en kennisdeling ook in de toekomst te kunnen faciliteren, heb je een platform nodig dat technisch goed in elkaar zit en voorbereid is op de toekomst. Daarnaast wil je zelf geen omkijk hebben naar de inhoud en moet je verzekerd zijn dat je gebruik maakt van een kennisbibliotheek die cutting edge is. Altijd voorzien van de meest relevante en up to date trainingen. En dat je een opleidingspartner hebt die de scherpste afspraken heeft met de beste opleidingsaanbieders en die je op L&D gebied al het werk uit handen neemt.

MyCademy is dat alles in één. Doordat we de 3 pijlers (LMS, kennisbibliotheek en opleidingspartner) met elkaar combineren bieden we de meest complete oplossing voor bedrijven.

Wil je meer weten over het LMS systeem of heb je vragen over ons kennisaanbod of onze services? We horen het graag!

Neem contact op of vraag een demo aan

Gerelateerde artikelen