Samen leren, ook online

Thuiswerken is – in ieder geval voorlopig – de nieuwe norm. Thuis leren wordt daarmee ook steeds belangrijker. Eenzaam en saai? Door te kiezen voor een leermanagementsysteem met goede communityfunctionaliteiten, krijg je mensen van hun eilandje af en combineer je het beste van twee werelden.

Nieuwe norm

Het kabinet heeft aangeraden ook na 1 september vanuit huis te werken als dat mogelijk is. Veel werkgevers stellen zich er zelfs al op in dat een hybridewerkvorm van thuiswerken en werken op kantoor de nieuwe norm wordt. Dit heeft ook gevolgen voor het leren binnen een organisatie.

Sociaal aspect mist

E-learning biedt veel voordelen, zeker in deze tijd. Toch is online leren tot nu toe vooral een aanvulling geweest op klassikaal onderwijs. Met e-learning mis je immers de interactie en de mogelijkheid om in levenden lijve vragen te stellen en feedback te ontvangen; het sociale aspect is op z’n minst anders dan bij klassikale trainingen. Veel opleidingsinstituten bieden inmiddels weer bijeenkomsten op locatie aan, maar leren en ontwikkelen zal meer dan ooit online plaatsvinden. Zo heeft ook opleider ICM zijn programma drastisch aangepast aan de mogelijkheden van online leren.

Verlaag de drempel

Tijdens een in-company-training of een training elders op locatie, stap je als leerling eenvoudig naar een collega of een medeleerling met een vraag. In de digitale wereld is die drempel toch iets hoger, hoe sterk we inmiddels ook gewend zijn aan digitaal communiceren. Mensen die thuiswerken – en thuis leren – voelen zich toch meer op een eilandje zitten dan wanneer ze op kantoor zijn.

Combineer het beste van twee werelden

Door te kiezen voor een leermanagementsysteem met goede communityfunctionaliteiten, kun je ook aan online trainingen het zo belangrijke community-aspect toevoegen. Zo kunnen je medewerkers tijdens het leren even een notitie voor een collega achterlaten of bijvoorbeeld tijdens de training via de chatfunctie een vraag stellen aan iemand die de training al gevolgd heeft. Op die manier krijg je mensen van hun eilandje af en creëer je ook online dat gevoel van ‘we doen dit samen’. Zo integreer je de betrokkenheid van de gemeenschap met het online leren en combineer je het beste van twee werelden.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd hoe ons MyCademy Leerplatform je kan helpen bij community based learning? Neem gerust contact met ons op via 026 – 205 1333 of [email protected]. We denken graag met je mee!

Gerelateerde artikelen