Waarom de IT manager meer waardering verdient

De functie van een IT manager is van onschatbare waarde voor elke organisatie. Enerzijds wordt hij geconfronteerd met ‘de waan van de dag’, anderzijds zal de IT manager strategisch moeten kunnen meedenken om constant een voorsprong te behouden. Geen enkele andere collega heeft de afgelopen paar jaar zulke grote veranderingen doorgemaakt!

Hoe wordt de IT manager gezien?

Een goede IT manager werkt keihard, is bovengemiddeld geïnteresseerd, kan goed met werkdruk omgaan en is stressbestendig om daar waar nodig snel en op tijd brandjes te blussen.

Helaas is met name dit laatste punt hoe hij of zij vaak door andere collega’s gezien wordt; als een collega die voor jou de problemen oplost als je iets nodig hebt, zoals een nieuwe laptop, PC, smartphone of tablet of iemand die gelijk bij je aan het bureau staat als er een applicatie niet werkt.

Maar wie is hij echt en wat betekent hij voor jou?

Alles werkbaar houden in een tijd waar alles mogelijk lijkt

De IT manager zorgt ervoor dat processen werkbaar blijven en de organisatie niet stilvalt. In een tijd van ‘consumerization of IT’, waarbij het steeds eenvoudiger is geworden voor medewerkers om zelf software aan te schaffen en met elkaar te verbinden, is de werkbaarheid een uitdaging.

De IT manager moet waarborgen dat de hele organisatie wel op een juiste, effectieve en vooral veilige manier blijft samenwerken. In deze situatie gaat het belang van de totale organisatie altijd voor op het belang van een individu.

Het faciliteren van flexibeler en tijdsonafhankelijk werken

Het is een collega die ervoor zorgt dat je zelf meer vrijheid en flexibiliteit gekregen hebt. Cloud en mobile maken het mogelijk om tijdsonafhankelijk en vanaf elke werkplek je bijdrage aan de organisatie te leveren. Best een mooie gedachte om eens bij stil te staan.

Bescherming van jou en van de organisatie

Misschien nog wel belangrijker is zijn rol als beschermer van jouw privacy en de data bescherming van klantgegevens. Bijvoorbeeld dat er met privacy gevoelige gegevens van klanten op dezelfde manier omgegaan wordt als hoe je zelf behandeld wilt worden. Of zijn rol om te zorgen dat wet-en regelgeving op het gebied van security wordt nageleefd.

Als multitalent is de IT manager ongetwijfeld de afgelopen tijd nauw betrokken geweest bij het implementeren van de nieuwe AVG wetgeving. (Algemene Verordening Gegevensbescherming die 25 mei a.s. van kracht gaat)

Data intelligentie bieden op de werkvloer

Het echt zichtbaar zijn als multitalent gaat er mogelijk nog aankomen. De ICT afdeling heeft steeds vaker ook een BI, Business Intelligence afdeling. Dat betekent dat IT managers zich steeds meer bezig gaan houden om data te koppelen aan intelligente systemen.

Salesmanagers kunnen op basis daarvan veel betere forecasts maken en Marketingmanagers kunnen op basis van de geanalyseerde data trends nauwkeuriger voorspellen. Een Win Win situatie dus.

Tijd dus om elkaar nog vaker op te zoeken!

Tot slot

Als je dit artikel leest in de rol van IT manager, dan hopen we duidelijk gemaakt te hebben hoe belangrijk het is om constant nieuwe competenties te ontwikkelen in uitdagende en steeds veranderende rol.

Als je als ‘collega’ gelezen hebt, besef dan dat hij of zij van onschatbare waarde voor je is om elke dag plezierig en professioneel te werken en slimheid en intelligentie op de werkvloer gaat krijgen.

Gerelateerde artikelen