Johan Cruijff heeft altijd gelijk… (ook over ICT en marketing!)

In mijn werk zet ik me dagelijks in voor de professionalisering van IT’ers. Het belang van up-to-date kennis over zaken als security, big data en cloud computing is heel groot. Is er een lek in de beveiliging van een organisatie, dan kan dat leiden tot grote schade, zowel financieel als aan het imago van een bedrijf.

Maar als IT’er berokken je niet alleen je werkgever schade, maar snijd je ook jezelf in de vingers als je niet bijblijft. Wil je nu en over een paar jaar goed inzetbaar zijn, dan móet je je kennis wel up-to-date houden met lezen, oefenen, video’s kijken, certificeringen halen, overleg met collega’s, enzovoort.

Als je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken

Da’s logisch, zou Johan Cruijff zeggen. De grote meester zei ook: “Als je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken.” Zoals altijd had Cruijff het goed gezien. Het gaat ook in de IT namelijk niet om een incidentele cursus of opleiding, maar om continue kennisontwikkeling.

Met een bijscholing eens in de paar maanden raak je op achterstand. Werken met een lerende instelling in een lerende onderneming, zorgt ervoor dat je continu aanspeelbaar bent en geen sprintjes hoeft te trekken om anderen bij te houden.

Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het benchmarkonderzoek ‘Concurreren op IT-kennis’ dat we hebben gehouden hierover. De belangrijkste inzichten die daaruit naar voren kwamen, zijn:

  • 29% van de Nederlandse bedrijven ziet over drie jaar geen toekomst meer als niet wordt geïnvesteerd in IT-kennisontwikkeling;
  • Succesvolle bedrijven maken meer werk van continu leren;
  • 95% ziet IT-kennisontwikkeling als een continu proces en als een investering (en niet als een kostenpost);
  • Helaas ondersteunt maar 7% dit met tools.

[Download de gratis ‘Benchmark ‘Concurreren op IT-kennis’]

Maar…dit geldt natuurlijk niet alleen voor voetballers en IT’ers. Ook als marketingprofessional moet ik ervoor zorgen dat ik mezelf blijf ontwikkelen, want de wereld om ons heen verandert snel en er is steeds meer kennis en vakmanschap nodig om voorop te blijven lopen.

SMP

De afgelopen tijd heb ik hard gewerkt aan de certificering Senior Marketing Professional (SMP), een internationaal erkend kwaliteitskeurmerk van NIMA. Deze SMP-certificering toont aan dat ik bijblijf in mijn vak en dat ik het belangrijk vind om continu te werken aan mijn ontwikkeling. Om de certificering te behouden moet ik behalve werkzaam zijn als marketingprofessional ook elk jaar ten minste 30 zgn. PE-uren realiseren, waarbij PE staat voor permanente educatie (oftewel een leven lang/continu leren).

Da’s niet eens zo veel (en dus goed te doen), maar het is wel een mooie stok achter de deur om mijzelf in ieder geval elke week af te vragen hoe ik ervoor zorg dat mijn kennis actueel blijft.

Hoe zorg jij ervoor dat je bijblijft? Laat het me weten!

John de Beijer, NIMA SMP

[email protected]

Gerelateerde artikelen