Vroeger speelden we allemaal bordspellen en spelletjes op straat, zoals ganzenbord, vier op een rij, monopoly, risk, knikkeren en ezeltje-prik. Misschien heb je ook al eens gehoord van de term “gamification”. Gamification is geen term die je vaak hoort in alledaagse gesprekken, maar kan erg krachtig zijn. Zeker ook als het gaat om kennisontwikkeling.
Er zijn mogelijkheden om gamification toe te passen op de werkvloer. Je team mogelijkheden zijn vergadering, teambuilding taken en effectieve manieren van werken.
Wat is gamification, hoe wordt het in de praktijk toegepast en wat zijn de voordelen ervan. In dit artikel leggen we het concept duidelijk en overzichtelijk uit, vertellen we je over de definitie, voordelen en toepassing van gamification.
Wat is Gamification precies?
Gamification is het toepassen van speelse denk- en speltechnieken in een niet-spelende omgeving. Het doel is gedragsverandering, betrokkenheid en kennisoverdracht. Met behulp van spelelementen neemt de motivatie en beleving van de gebruiker toe.
Bij gamification worden innovatieve technieken in de praktijk toegepast. Met spelelementen hebben gebruikers een langere concentratie en meer doorzettingsvermogen. Gamification betekent niet altijd het spelen van volledige games, maar ook kleine op zichzelf staande spelletjes. Dit zorgt voor gepast gedrag in de samenleving, maar bijvoorbeeld ook voor een virtuele beloning.
Voordelen van Gamification
Gamification heeft veel voordelen. Zo bevordert het namelijk sociale vaardigheden en de uitbreiding van algemene kennis. Het ontwikkelen van jonge hersenen is een dagelijkse prioriteit. Veel jongeren zijn bang om te falen in het onderwijs, of volwassenen zijn bang hun werk niet goed te doen. Dit verzwakt de motivatie en succes in staat succes in de weg.
Gaming biedt hiervoor mogelijkheden omdat het een leuke manier is om te leren en jonge en volwassen geesten op te frissen. Beloningen zorgen ervoor dat de faalangst van jongeren afneemt en de prestaties verbeteren.
Maar zoals gezegd biedt het niet alleen voordelen voor jongeren, maar ook voor volwassenen. Het gebruik van game-elementen vermindert de dagelijkse stress, waardoor gebruikers meer geluk ervaren op de werkvloer en de kans op depressie of een burn-out afneemt.
Spelelementen heeft zijn rol op de werkvloer of in een sportteam. Dit zorgt ervoor dat de samenwerking en efficiëntie in het team verbeteren en elkaar motiveren.
Voorbeelden van gamification in de praktijk
Gamification is overal en komt in de praktijk vaak voor. Je kunt het tegenkomen tijdens het maken van je profiel. Bijvoorbeeld een digitale balk die laat zien hoe compleet je profiel is. Met de fitness app van b.v. een sportschool krijg je beloningen voor het voltooien van je training.
Hoe meer informatie, hoe completer je profiel. Beloningen stimuleren je om meer te bewegen, dit spelelement bevordert je fysieke en mentale gezondheid.
Aan de hand van spelelementen kun je verschillende talen leren en/of je rekenvaardigheid verbeteren. Als leerlingen vaker oefenen, krijgen ze meer virtuele beloningen. Deze methode wordt veel gebruikt in het onderwijs.
Een andere manier om spel in de praktijk toe te passen is het werkveld. Met spelelementen kun je medewerkers beter laten werken, presteren, motiveren en de productiviteit verhogen.
Bedrijven maken veel gebruik van spelelementen om de samenwerking en de individuele prestaties van medewerkers te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een LMS waarin medewerkers die hun studie goed volgen een virtuele beloning ontvangen.
Een optimale leeromgeving krijg je door gebruikers engaged te krijgen en te houden. Hier speelt gamification een zeer belangrijke rol. Bij gamification worden spelprincipes en speltechnieken ingezet als leermiddel. Games geven mensen een gevoel van gemeenschap- en voldoening en ze bieden duidelijk gedefinieerde en haalbare doelen. Door gamificatie in te zetten in het leerproces, leren mensen sneller en effectiever.
Hoe kun je zelf gamification implementeren?
Gamification kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Hieronder lichten we er 4 uit:
1. Bedenk wat je met de spelelementen wilt bereiken en wat de gebruiker daarvoor moet doen. Wil je bijvoorbeeld dat je gebruikers iets leren of hun stress wegnemen?
2. Als aan de eerste stap voldoende aandacht is besteed. Kom je aan het einde van het proces geen obstakels tegen. Geef voldoende feedback en creëer meerdere challenges om het spel levendig te houden.
3. Denk na over wat je doelgroep interessant en leuk vindt om te spelen: denk aan games waarbij werknemers worden opgeleid door middel van games, in plaats van samen lange lezingen op kantoor te houden. Een andere mogelijkheid is om het team bij elkaar te brengen met een samenwerkingsspel, op basis van een stelling het uiten van een mening hierover, enzovoort. Dit vergroot de kennis van medewerkers en het wederzijdse vertrouwen.
4. Vind verschillende manieren om games interessant te maken. Bij een grote uitdaging kan iemand bijzonder trots zijn op het behaalde resultaat en nog gemotiveerder zijn om door te gaan.
Interessante feiten en cijfers.
Door de jaren heen zijn verschillende feiten over gamification aan het licht gekomen. In deze paragraaf gaan we in op de feiten.
Ten eerste leren en/of groeien mensen daardoor sneller. Mensen leren/ontwikkelen op verschillende manieren. Sommige mensen onthouden informatie het beste door studie, terwijl anderen het onthouden omdat ze het in een gesprek of op tv hebben gehoord. Hoe je bepaalde kennis opneemt, wordt ook goed weergegeven in de leerpiramide van Bales.
De meeste mensen onthouden informatie het beste wanneer ze deze in de praktijk brengen. Gamification lijkt een grote rol te spelen bij het helpen van mensen om informatie het beste te onthouden door het daadwerkelijk te doen. Dit is het resultaat van het gezamenlijke onderzoek van MT/Sprout met House of Performance.
Een ander feit is dat het spelelement uitnodigt om nieuwe dingen te ontdekken. Het spel stimuleert mensen om zich verder te ontwikkelen. Gamification moedigt de gebruiker aan om door te zetten en beloont het voltooien van een level. Elk niveau geeft je een nieuwe uitdaging en elke keer dat je het niveau voltooit, krijg je een nieuwe beloning.
Het derde feit is dat nu veel mensen virtuele spellen spelen. Het grootste deel van de bevolking besteedt regelmatig tijd aan het spelen van games. Jongeren spelen niet alleen videogames, volwassenen spelen bijvoorbeeld solitair, poker of candy crush. Spelelementen stellen gebruikers voor met ander gedrag dan ze gewend zijn. Hierdoor krijgt hij een ander idee van hoe iets moet. Gamification vergroot zeker het gebruikersinzicht.
Gamification biedt veel kansen, maar welke impact heeft het op de samenleving
In dit artikel kon je lezen wat gamification is en de toepassing ervan in de praktijk. Gamification is het ontwikkelen van games in een non-game setting. Met behulp van spelelementen worden de motivatie en ervaringen van de gebruiker verbeterd. Spelelementen gebruiken innovatieve technologieën om de prestaties te verbeteren.
Gamification heeft veel voordelen, ook voor de ontwikkeling van jonge hersenen. Dit helpt hen om doorzettingsvermogen te verbeteren en hun faalangst te verminderen.
Het spelelement is niet alleen voor jongeren, maar kan ook op de werkvloer worden gebruikt. Het wordt gebruikt om taken leuker te maken voor werknemers en ze te motiveren door ze te belonen.
Ook is het een pluspunt dat de samenwerking binnen het team verbetert. Gamification wordt nog niet veel toegepast op werkplekken. Ontwikkeling van spelelementen is in volle gang.
Kortom, gamification is goed voor de ontwikkeling, maar het helpt gebruikers ook om in zichzelf vertrouwen. Je kunt ook blijven bewegen. Hoe meer stappen je zet, hoe meer beloningen je bijvoorbeeld krijgt. Het houdt ook je brein scherp en verkleint de kans op vergeetachtigheid en verbetert je gezondheid.