Het nieuwe normaal? Flexibele bedrijven zijn de winnaars

In een wereld waar veranderingen sneller gaan dan ooit, is flexibiliteit de sleutel tot succes voor bedrijven. De coronapandemie heeft ons wat dat betreft een belangrijke les geleerd: bedrijven die snel konden schakelen en zich aan de nieuwe realiteit aan konden passen, overleefden, terwijl anderen een fikse storm moesten trotseren of zelfs failliet gingen. Maar hoe zorg je dat jouw bedrijf flexibel genoeg is om de volgende tegenwind te overleven?

Drastische maatregelen

Zo’n 800 medewerkers van Salesforce hadden een slecht begin van het nieuwe jaar. Op 4 januari kondigde het bedrijf aan tien procent van de medewerkers te ontslaan. Amazon volgde een dag later met de mededeling 18.000 medewerkers te ontslaan. Meta kondigde eind vorig jaar al aan 11.000 mensen – dertien procent van het personeelsbestand – te ontslaan. Alle drie de bedrijven groeiden als een malle tijdens de pandemie, maar met de krimpende economie in het vooruitzicht, voelen ze zich nu blijkbaar gedwongen deze drastische maatregelen te nemen.

Talent behouden

Of het, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, ook slim is om mensen te laten gaan, wagen wij te betwijfelen. Voor je het weet, moet je weer alles uit de kast trekken om nieuwe medewerkers te scoren en dat is niet eenvoudig. Je doet er slimmer aan je talent te behouden als dat mogelijk is, en ze eventueel op een andere plek in te zetten. Moderne technologie, zoals bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, zorgt voor de benodigde flexibiliteit. Door administratieve en eenvoudige taken te automatiseren, kun je de meer interessante en uitdagende taken overlaten aan mensen van vlees en bloed. Zo hou je je medewerkers betrokken en geïnteresseerd.

Continu leren

Ook een bedrijfscultuur van continu leren draagt bij aan die flexibiliteit. Door te investeren in training en ontwikkeling, leren je medewerkers nieuwe vaardigheden en kun je sneller reageren op veranderende situaties. Zo kun je interne verschuivingen van medewerkers eenvoudig faciliteren, zonder dat dit ten koste gaat van de continuïteit van het bedrijf. Een slim leerplatform kan je daarbij helpen. Veel organisaties bevinden zich op een kantelpunt. Dit is het moment om goed na te denken over de inrichting van de leerprocessen die klaar zijn voor de toekomst. Benieuwd wat kennisontwikkeling voor jouw organisatie oplevert? MyCademy gaat graag het gesprek aan.

Meer weten?

Een echt waardevol platform biedt de mogelijkheid om leerpaden aan te bieden, maar faciliteert ook kennissessies, rapportages en voortgangsinformatie. Trainingen kunnen worden aangeboden in elke gewenste leervorm: van digitaal tot klassikaal, van in-house sessies tot e-books en van microlearning tot luisterboek. Wil je weten waar je nog meer aan moet denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen