In een eerdere blog onderzochten we waarom leren gelukkig maakt. Een van de redenen is dat leren ervoor zorgt dat je je krachtig voelt. In deze blog kijken we waarom dat eigenlijk zo is en hoe je als HR-verantwoordelijke die wetenschap benut.
Leren is gericht op zelfbeschikking
We willen allemaal het gevoel hebben dat we controle hebben over ons leven en de toekomst. Leren is vaak gericht op zelfbeschikking. Soms is een bepaalde leerervaring simpelweg nodig om je vak uit te voeren, maar vaker leer je omdat je je eigen doelen nastreeft. Zelfs als een opleiding bij je werk hoort, kun je er zelf richting aan geven. Als je werk een training over gevaarlijke stoffen vereist, kun je – naast de feitenkennis – je ook verdiepen in hoe je effectief communiceert over het vermijden van gevaarlijke situaties. Wat je ook leert, je kunt er altijd je eigen draai aangeven, zodat het past bij jouw groeiwensen.
Leren geeft zelfvertrouwen
Leren kan ook helpen je zelfvertrouwen te doen groeien. Hoe meer je weet, hoe zelfverzekerder je je voelt als om jouw expertise wordt gevraagd. Zo draag je bij aan je eigen succes. Bovendien blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford dat mensen die studeren in een klassikale omgeving, socialer en sympathieker worden. Dat helpt je bij het aangaan van relaties en ook dat geeft een mens meer zelfvertrouwen.
Leren geeft veerkracht en zorgt voor motivatie
Als je leert, sta je erbij stil dat je nog niet alles weet. Het nodigt je uit om iets nieuws te proberen. Daardoor bouw je veerkracht op. De 85-procent-regel stelt dat als je nooit faalt, je niet wordt uitgedaagd om door te gaan. Maar faal je te vaak, raak je gedemotiveerd. Een succespercentage van 85 procent is optimaal, volgens onderzoek door de Universiteit van Arizona. Door ook zo nu en dan te falen, blijf je gemotiveerd.
Leren verbreedt je perspectief
Door nieuwe dingen te leren, verbreed je je horizon. Of het nu geschiedenis is, Spaans of gitaarles, het geeft je een nieuwe kijk op dingen en vergroot je kennis van de wereld. Een beperkte blik op de wereld zorgt ervoor dat je je letterlijk beperkt voelt in je mogelijkheden. Maar een bredere kijk – op anderen, op de wereld, op omstandigheden en op mogelijkheden – zorgt juist voor een geluksgevoel.
Leren zorgt voor een betere gezondheid
Uit een studie van the Workers Educational Association of England and Scotland blijkt dat mensen die een opleiding of cursus volgen buiten het werk, mentaal en fysiek gezonder zijn. Bovendien zijn ze tevredener met hun leven.
In de praktijk
Of het nu gaat om formeel leren via lessen, of informeel leren door vragen te stellen en te lezen, nieuwe dingen leren geeft je medewerkers kracht. Door een learning mindset te creëren draag je daaraan bij. Dat is niet alleen fijn voor je medewerkers, het helpt je ook om als organisatie je concurrentievermogen te behouden, snel te kunnen schakelen en mee te bewegen met veranderingen. Die learning mindset – en daarmee een growth mindset – is geen kwestie van één keer opschrijven en het is geregeld. Volgens de L&D Monitor maakt slechts een derde van de organisaties meer dan 75 procent van het L&D-budget op. Leren en ontwikkelen staat bij 81 procent van de beoordelingsgesprekken standaard op de agenda, maar dat wordt lang niet altijd vertaald naar een concreet leerplan. Werk aan de winkel dus.
Nieuwsgierig?
Heb je hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een meer strategische rol gaat innemen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!