Salaris als troef in de war on talent? Vergis je niet!

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit en bedrijven zitten te springen om personeel. Hoe zorg je dat je de ideale werkgever bent en als winnaar uit de strijd komt in de war on talent? Salaris is slechts een aspect, maar werkgeluk gaat om meer. In deze blog kijken we naar wat nog meer belangrijk is.


Salaris zeker niet de grootste motivator

Het hoogste salaris is geen garantie voor gemotiveerde medewerkers die alles doen om de beste prestaties te leveren. Er zijn verschillende proeven gedaan waaruit het omgekeerde bleek. Eén daarvan is gedaan door Dan Ariely, hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan de Duke University. In zijn Ted Talk ‘What makes us feel good about our work?’ vertelt hij over wat ons motiveert op werk. De meeste mensen worden gelukkig van een gevoel van doelgerichtheid in combinatie met de mogelijkheid tot ontwikkeling en bevestiging. Gezien worden door je manager doet meer dan een beloning in geld, zeker op de lange termijn. Natuurlijk zijn geldzorgen niet bevorderlijk voor de motivatie. Een goed salaris is dan ook een belangrijke basisvoorwaarde. Maar denk niet dat een salarisverhoging van tien procent zal leiden tot tien procent meer motivatie bij je mensen.


Switchen wel snelste weg naar salarisverhoging

Tegelijkertijd blijkt salaris wel een belangrijke reden om van werkgever te switchen, zo lezen we in de American Workforce Index voor 2021. Het veranderen van baan is de snelste manier om een hoger salaris te krijgen. Mensen die van loopbaan veranderen krijgen gemiddeld een loonsverhoging van 4,3 procent, terwijl mensen die blijven zitten slechts een loonstijging van ongeveer 3,2 procent krijgen. Misschien een goede reden om de blijvers eens extra te belonen?


Vergeet flexibiliteit, inclusiviteit en vertrouwen niet

Tegelijkertijd blijkt ook uit dit onderzoek dat salaris niet zaligmakend is. Een mooie quote die in dit onderzoek wordt aangehaald is van Maya Angelou, Amerikaans schrijver, dichter, zangeres en burgerrechtenactivist: ‘I’ve learned that making a living is not the same thing as making a life.’ Flexibiliteit op de werkplek en de mogelijkheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt is minstens zo belangrijk, net als een inclusieve werkplek: een werkplek waar iedereen met evenveel respect wordt behandeld, waar je jezelf kunt zijn en waar naar je ideeën wordt geluisterd. Daarnaast blijkt dat het krijgen van vertrouwen van de werkgever belangrijker is dan we denken.


Hoe zorg je dan wel voor blije medewerkers?

Benieuwd hoe jij wel de war on talent wint? Download dan ons whitepaper ‘Zo zorg je voor happy medewerkers’. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen