Met deze 5 tips blijven je mensen zich ontwikkelen. Ook in deze tijd

Op dit moment staan veel organisaties onder druk. Er is minder personeel beschikbaar door ziekmelding, en in veel branches laten de omzetten te wensen over en moet ieder dubbeltje drie keer worden omgedraaid. Dat heeft ook consequenties voor het opleidingsbudget. Tegelijkertijd weten we dat de mogelijkheid om je als mens te kunnen blijven ontwikkelen, bijdraagt aan het werkgeluk. Maar hoe zorg je er nu voor dat je medewerkers zich toch blijven ontwikkelen?

Werkgeluk

In het onlangs verschenen Handboek Werkgeluk lezen we dat ieder mens drie basisbehoeften heeft: autonomie, verbinding en competentie. Door de uitbraak van het coronavirus is het met die autonomie in veel gevallen goed gesteld: mensen werken thuis, zonder een eventuele baas die voortdurend over de schouder meekijkt. Maar met die verbinding en de ontwikkeling van onze competenties is het wat minder goed gesteld. Ook met minder middelen kun je, zelfs in een wereld die onder druk staat, bereiken dat mensen zich blijven ontwikkelen.

1 Organiseer fysieke bijeenkomsten

Geef medewerkers de mogelijkheid toch samen te komen voor een vergadering of werkoverleg. Regel een goed geventileerde, ruim opgezette ruimte of breng collega’s buiten bijeen. Zo kom je niet alleen tegemoet aan de behoefte aan verbinding, maar geef je mensen tegelijkertijd de mogelijkheid om – weer – van elkaar te leren. Twee belangrijke vliegen in één klap.

2 Organiseer webinars

OK, een webinar is niet the real thing, maar het is wél the next best thing. In een dergelijke live-uitzending via internet benader je op interactieve manier een online publiek. Met behulp van polls, surveys en chatvragen ben je toch in contact met je medewerkers. Zo kun je inspelen op de situatie en leren je deelnemers meer dan wanneer je ze een video of een presentatie stuurt.

3 Zorg voor online trainingen

Je kunt natuurlijk ook – vaker – online trainingen inzetten. Het is goedkoper dan klassikaal onderwijs en kan vanaf elke locatie gevolgd worden. Door te kiezen voor een leermanagementsysteem met goede communityfunctionaliteiten, kun je ook aan online trainingen het zo belangrijke community-aspect toevoegen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor afwisseling met andere leervormen, het zogenaamde blended learning. Door je niet meer te focussen op één type leervorm, maar een ideale mix te maken die past bij jouw mensen, binnen het budget en bij jullie doelstellingen, stel je een pakket samen die voor jouw organisatie, op dit moment, werkt.

4 Zorg voor de juiste faciliteiten

Met een paar eenvoudige tips kun je zorgen dat je medewerkers zelf de regie over hun leerproces pakken. Maar dan moet je ze wel de juiste faciliteiten geven om dat ook daadwerkelijk te kunnen doen. Zorg voor een leerplatform waar je medewerkers een brede range aan opleidingen en trainingen kunnen vinden, waar ze kunnen kiezen uit een scala aan leervormen, maar waar ook bijvoorbeeld proefexamens en boeken te vinden zijn.

5 Ga uit van de opleidingswens van je medewerkers

Iedereen heeft andere persoonlijke ontwikkelwensen. Ga in gesprek met je mensen – al is het virtueel – en achterhaal die ontwikkelwensen. Ook al zijn die eerder in kaart gebracht, de afgelopen periode heeft er misschien wel voor gezorgd dat mensen anders naar hun wereld en hun toekomst zijn gaan kijken. Hoe beter je opleidingsaanbod aansluit bij de wensen van je medewerkers, hoe beter. Als de motivatie uit de persoon zelf komt, is leren immers veel efficiënter.

Nieuwsgierig?

Weten hoe je zicht houdt op kennisontwikkeling, ook op afstand? Meer weten over de slimme dashboards van het MyCademy leerplatform? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen