Waarom is video zo belangrijk in je e-learning-omgeving?

We keken al eerder naar de rol van blended learning, een manier van leren waarbij verschillende leervormen worden gecombineerd. Video is een belangrijk onderdeel van deze steeds populairder wordende leervorm. In deze blog kijken we naar de redenen waarom video zo effectief is.

Blended learning

Als we kijken naar de trends in leren, is er een duidelijke rol weggelegd voor blended learning. Deze vorm van leren, ook wel bekend als hybrid learning, bestaat uit een mix van leervormen. Denk daarbij aan online trainingsmethodes zoals webinars, whitepapers, e-learning en YouTube-filmpjes maar ook aan traditionele klassikale leermethodes, kennisbijeenkomsten en een-op-een-coachingsessies. Klassikaal leren is nu nog de populairste vorm van leren, maar over een jaar of twee zal dit zijn ingehaald door blended learning.

Overbelasting

Video is een belangrijk onderdeel binnen de blendedlearningmethode. Dat leren van video noemen we ook wel observationeel leren: leren door te kijken naar iemand die voordoet hoe iets moet. Door dat af te wisselen met zelf iets doen, leer je het snelst. Observationeel leren sluit goed aan op de werking van ons geheugen, lezen we in deze publicatie van Kennisnet. Onze hersenen kennen drie soorten geheugens: het zintuiglijk geheugen, het werkgeheugen en het langetermijngeheugen. Het werkgeheugen zorgt, net als het werkgeheugen van een computer, voor het ‘wegschrijven’ van informatie naar het langetermijngeheugen. Het verwerkt visuele informatie (beeld en geschreven tekst) via een ander verwerkingskanaal dan auditieve informatie (geluid en gesproken tekst). Dit werkgeheugen raakt nogal snel overbelast. Als dat gebeurt, komt de informatie niet terecht in het langetermijngeheugen, maar gaat verloren. Door – onder andere – van video gebruik te maken, voorkom je dat het werkgeheugen overbelast raakt.

Vier redenen

Maar wat is eigenlijk de oorzaak dat video zo vriendelijk is voor ons werkgeheugen? Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste kun je zelf het tempo bepalen, wat er weer voor zorgt dat je de tijd kunt nemen om nieuwe informatie te verwerken voor je verder gaat. Ten tweede stuurt video de aandacht heel gericht, waardoor focus optreedt. Zeker interactieve video, waarbij we op een actieve manier video consumeren, is heel geschikt om de aandacht te grijpen. Ten derde bevat een – goede – video alleen maar relevante informatie, waardoor er geen afleiding is. Tenslotte combineert video beeld en geluid, waardoor het werkgeheugen optimaal wordt benut. Doordat video deze vier cruciale dingen combineert, is het voor ons makkelijker informatie te selecteren, organiseren én integreren in bestaande kennis. De stap naar toepassen is dan nog maar heel klein. Alleen video is uiteraard niet voldoende als leermethode. Het is juist de combinatie met andere leermethoden die bijvoorbeeld blended learning zo krachtig maakt. Maar dat video ons een niet te onderschatten leermiddel biedt, daar kunnen we niet meer omheen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd naar de trends op het gebied van leren voor de komende jaren? Deze hebben wij uitgebreid beschreven in dit whitepaper. Heb je hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een meer strategische rol gaat innemen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Gerelateerde artikelen