Zo zie je de bomen weer in het bos van e-learning

E-learning is ontzettend populair in Nederland. Afgelopen vijf jaar heeft maar liefst 28 procent van alle Nederlanders een online cursus, training of opleiding gevolgd, zo blijkt uit onderzoek. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je e-learning inzet? In deze blog delen we de vier belangrijkste aandachtspunten.

1 Individueel of samen

Een voordeel van e-learning kan zijn dat je het alleen kunt doen. Toch is e-learning ooit opgezet als aanvulling op groepsonderwijs. Bovendien is, in deze tijden waarin thuiswerken de norm is, het gebrek aan sociaal contact voor veel mensen ook juist een gemis. Als je kiest voor een leermanagementsysteem met goede communityfunctionaliteiten, maak je de ideale combinatie. De voordelen van online leren – overal en op ieder gewenst moment – én het community-aspect van klassikaal leren. Even een notitie achterlaten voor een collega of even een vraag stellen aan de docent, geeft weer dat broodnodige gevoel van de betrokkenheid van de gemeenschap.

2 Verschillende leervormen

E-learning komt in verschillende vormen. Zet die ook in. Iedereen leert anders. De een heeft een voorkeur voor lezen, de ander voor video of infographics. Dat verklaart de populairiteit van blended learning, ook wel bekend als hybrid learning: een vorm van leren waarbij je verschillende leervormen mengt. Bij online trainingsmethodes kun je denken aan webinars, whitepapers, e-learning, gamificatie, microlearning en YouTube-filmpjes. In een ideale wereld, waarin we weer mogen samenkomen, combineer je dat met traditionele klassikale leermethodes, kennisbijeenkomsten en een-op-een-coachingsessies.

3 Leertiming

De stress van de coronacrisis en het voortdurende binnenzitten, kan concentratieproblemen veroorzaken, zo vertelde neuropsychiater Theo Compernolle in het NRC. Door microlearning in te zetten, speel je hier goed op in. Relatief kleine leereenheden van twee tot vijf minuten en kortetermijnleeractiviteiten houden we makkelijker vol en zijn eenvoudiger te combineren met werk en de thuissituatie. Ook microlearning komt in allerlei vormen: een artikeltje, een infographic, een poll of quiz, een videootje of een korte serie slides. Over de voordelen van microlearning schreven we in deze blog.

4 Kwaliteit van de trainingen

Trainingen en opleidingen kennen talloze kwaliteitskeurmerken, die vaak per branche of opleidingsinstituut weer verschillen. Het is lastig hier zicht op te krijgen en het kost enorm veel tijd om dit door te spitten. Door te kiezen voor een leermanagementsysteem dat die kwaliteitscontrole van je overneemt, bespaar je veel tijd en energie en weet je zeker dat het aanbod van e-learning kwalitatief voldoet aan jouw eisen.

Meer weten?

Onze E-learning Market Place is uniek in Nederland (en daarbuiten) en kenmerkt zich door een zeer groot aanbod e-learning van ‘world leading’ aanbieders, direct beschikbaar en vanuit ons LMS te starten. Nieuwsgierig wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen