Welke features zijn onmisbaar in een leerplatform?

Leerplatformen komen in vele gedaanten en wat bij jouw organisatie past, is grotendeels afhankelijk van je wensen. Maar er zijn een aantal features die voor vrijwel elke organisatie onmisbaar zijn. In deze blog noemen we er zes.

1. Leerpaden

Als je kiest voor een modern LMS kun je de voortgang van de kennisontwikkeling van medewerkers monitoren en leerpaden uitstippelen. Let erop dat daarbij alle trainingen samenkomen. Klassikale trainingen van externe aanbieders, online trainingen die in het LMS zitten en interne kennissessies, ze moeten allemaal in een leerpad opgenomen kunnen worden, zodat je een geïndividualiseerd, duidelijk en doelgericht pad naar succes kan uitstippelen.

2. Voortgangsinformatie en rapportages

Een goed leerplatform kan niet zonder slimme dashboards. Zo krijgen medewerkers inzicht in hun voortgang en zien managers de vooruitgang van het hele team. Het geeft je handvatten voor ontwikkelgesprekken met je medewerkers en door data te verzamelen, kan een leerplatform ook nog eens automatisch aanbevelingen doen.

3. Kennissessies

Kennissessies zijn informele bijeenkomsten waar je kennis met elkaar deelt. Zo blijven medewerkers bij in hun vakgebied. Als je zulke kennissessies kan vastleggen in je leermanagementsysteem – liefst met concreet einddoel en stappenplan – kan je deze sessies ook opnemen in de leerpaden van je medewerkers.

4. Geïntegreerd aanbod

Een goed LMS is geen lege huls, maar biedt zelf ook content, van e-learning-cursussen tot klassikale trainingen. Als al die opleidingen geïntegreerd zijn in het leerplatform kunnen medewerkers direct beginnen zonder eerst ingewikkelde processen te doorlopen bij andere partijen. Zo kunnen ook managers en HR-professionals alle trainingen terugvinden in de rapportages en het overzicht behouden.

5. Eigen content

Veel organisaties willen ook eigen e-learning-modules en andere content aan kunnen bieden vanuit het LMS. Hoewel het zelf creëren van content niet onderschat moet worden, is het wel fijn als een LMS de optie heeft. In een ideale wereld kun je deze leermiddelen ook nog eens toevoegen aan de leerpaden van je medewerkers. Op die manier heb je je hele opleidingsaanbod op één plek bij elkaar.

6. Beheren van budgetten

Als je ook nog eens de opleidingsbudgetten kunt instellen in je leermanagementsysteem. Dat stimuleert medewerkers hun trainingen en opleidingen af te ronden en om de vastgelegde doelen te behalen. Managers hebben op die manier weer handvatten voor de evaluatiegesprekken. Zo haal je het maximale uit het opleidingsbudget. Immers: een opleidingsbudget dat niet wordt opgemaakt, is een onbenut groeipotentieel.

banner whitepaper hoeveel levert kennisontwikkeling op

Meer weten?

Waar moet je allemaal aan denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist  met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen