Zoek je alleen een leerplatform of ook content?

Een leerplatform komt in vele gedaanten. Soms is het een lege huls: een platform dat nog niet gevuld is met content. In deze blog noemen we vijf dingen die van die lege huls een waardevol platform maken.

1. Opleidingen van derden in alle vormen en maten

Opleidingen, dat is waar het natuurlijk allemaal om begonnen is, als je een leerplatform wil gaan inzetten binnen je organisatie. Het mooiste is natuurlijk als er al een hele range aan opleidingen – en opleiders – in je leerplatform zitten, zonder dat je afspraken hoeft te maken met alle individuele aanbieders. Zorg in ieder geval dat je medewerkers kunnen kiezen uit een variatie aan leervormen. Dan bedoelen we niet alleen klassikale opleidingen en online opleidingen, maar zorg dat ook nieuwe leervormen als virtual- en augmented reality, microlearning en natuurlijk gamification vertegenwoordigd zijn. Immers, elk type mens heeft z’n eigen favoriete leerstijl.

2. Bedrijfsspecifieke content en leermiddelen

Behalve opleidingen en trainingen van derden, is het natuurlijk heel prettig als je je eigen bedrijfsspecifieke content en leermiddelen kunt toevoegen aan je leerplatform. Denk alleen maar aan het onboarden van nieuwe mensen, maar ook inhoudelijke specifieke bedrijfskennis wil je borgen en goed kunnen overdragen.

3. Kennissessies

Een kennissessie is een informele bijeenkomst waar medewerkers kennis met elkaar delen. Door deze kennissessies vast te leggen in je LMS – natuurlijk inclusief concreet einddoel en stappenplan – kun je de sessies integreren in de leerpaden en hou je zicht op de kennisontwikkeling van je mensen.

4. Leerpaden

Als je in je leerplatform een leerpad uit kunt stippelen, kun je als manager je medewerkers stimuleren naar een doel toe te werken. Dat geeft je meteen een mooi houvast bij evaluatiegesprekken. Hoe staat het met de ontwikkeldoelen? Wat gaat goed en wat gaat niet zo goed? Moeten jullie de doelen misschien een beetje bijstellen? Zo stuur je steeds bij en coach je je medewerkers naar hun doel.

5. Rapportage en voortgangsinformatie

Bij een goed LMS krijgt zowel de medewerker als de manager steeds up-to-date, uitgebreide en betrouwbare informatie over de voortgang. Een medewerker blijft zo op de hoogte van zijn eigen voortgang, terwijl de manager weet hoe zijn of haar team ervoor staat en dat ook periodiek kan bespreken. Als je zelf rapportages op kunt vragen – of kunt besluiten die op vaste tijden in je mailbox te ontvangen – heb je steeds inzicht in studie-uren en resultaten.

banner whitepaper hoeveel levert kennisontwikkeling op

Meer weten?

Een echt waardevol platform biedt behalve de tooling – denk aan het inrichten van leerpaden, kennissessies, rapportages en voortgangsinformatie, alles in je eigen huisstijl – ook de mogelijkheid om direct trainingen te boeken in elke gewenste leervorm: van digitaal tot klassikaal, van in-house sessies tot e-books en van microlearning tot luisterboek. Bovendien kun je je eigen bedrijfsspecifieke content en leermiddelen toevoegen. Wil je weten waar je nog meer aan moet denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist  met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen