3 tips om onboarding op afstand wel een succes te maken

Thuiswerken is nog steeds de standaard. En hoewel er in een aantal branches even weinig te doen is, er zijn ook zat branches die – misschien wel juist nu – op volle toeren doordraaien. Dat betekent ook dat er nieuw talent aangetrokken wordt. Maar hoe zorg je voor een goede onboarding van die nieuwe medewerkers als dat op afstand moet?

Ervaringsdeskundige

Onboarden in coronatijd, het brengt een geheel nieuwe uitdaging met zich mee: afstand. Hoe krijg je grip op je nieuwe medewerkers? Hoe voorkom je dat ze verzuipen of op z’n minst hopeloos verdwalen omdat ze niet weten wat ze moeten doen, hoe ze het moeten doen en bij wie ze terecht kunnen voor vragen? Ik heb het aan den lijve ondervonden. Ik begon in maart 2020 bij MyCademy. Ik was nog niet koud aan de slag, of Bruno Bruins, toen nog minister voor Medische Zorg & Sport, sprak de inmiddels fameuze woorden: ‘Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken’. Ik had mijn collega’s net ontmoet, en van de ene op de andere dag veranderde onze manier van werken en communiceren van voornamelijk ‘live’ en op locatie naar online en vanuit huis. Stel je voor hoe dat moet zijn als je nog helemaal nooit een collega ‘live’ hebt gezien.

3 tips voor onboarden op afstand

Natuurlijk is het verre van ideaal. Toch zijn er wel dingen te verzinnen om het inwerktraject ook op afstand werkbaar te maken.

1 Wijs een buddy aan

Zoals dat ook in een gewoon inwerktraject goed zou werken – maar de noodzaak vaak ontbreekt – is het inzetten van een buddy bij een langeafstandsonboarding bijna onmisbaar. Wijs iemand aan die de organisatie goed kent en die graag een nieuwkomer wegwijs maakt. Zo weet je nieuwe medewerker in ieder geval bij wie hij of zij zich kan melden in geval van vragen of onzekerheden. Zo voorkom je dat het water hem of haar langzaam tot aan de lippen begint te komen.

2 Zet een samenwerkingsplatform in

Door een samenwerkingstools als Microsoft Teams, Google Workspace of Duppal in te zetten kan je nieuwkomer eenvoudig en veilig virtueel kennismaken met collega’s of kan hij of zij onder virtuele begeleiding van een collega alvast met wat taken aan de slag. Zo’n samenwerkingsplatform is meestal ook voorzien van een videomogelijkheid. Door daar gebruik van te maken, kunnen je nieuwe medewerkers toch gezichten aan namen gaan verbinden, nog voor ze iemand in levenden lijve hebben ontmoet.

3 Gebruik je LMS

Met een goed leermanagementsysteem kun je heel eenvoudig een vooraf gedefinieerd inwerktraject klaarzetten. Zo kan je nieuwe talent in zijn of haar eigen tempo een aantal kennissessies en tutorials in een door jou bepaalde volgorde doorlopen. Een soort virtuele collega die naast je zit. En zoals ieder nadeel z’n voordeel heeft: deze collega vergeet nooit iets, is nooit afgeleid en heeft ook nooit haast. Mooi toch?

Nieuwsgierig?

Meer weten over hoe de slimme features van het MyCademy leerplatform je kunnen ondersteunen bij het onboardingtraject? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen