Hoe blijf je als IT-professional bij in je vakgebied?

De ontwikkelingen in de wereld die IT heet volgen elkaar in razendsnel tempo op. Wat vandaag nieuw is, is morgen achterhaald. Hoe zorg je als IT-professional dat je bijblijft? Wij geven je zes tips.

1.) Leer van collega’s

Of je nu helpdeskmedewerker bent of ontwikkelaar, bijblijven is een must. Een makkelijke manier om te leren is van je collega’s. Vraag je collega’s wat zij voor nieuwe ontwikkelingen zien en wat zij daarover misschien al hebben geleerd. Of vraag die ene collega met meer ervaring of je een middag bij hem of haar mee mag kijken.

2.) Volg kennissessies

Een kennissessie is een informele bijeenkomst waar je kennis met elkaar deelt. Om bij te blijven in je vakgebied kan je ervoor kiezen om zelf een kennissessie te organiseren.

Bepaal dan wel vooraf een heel concreet einddoel, anders heb je kans dat je kennissessie niet meer wordt dan een gezellige bijeenkomst.

Vertel de deelnemers wat het einddoel is en hoe de sessie eruit zal zien. Zorg dat je tijdens de sessie je stappenplan volgt, leg de belangrijkste dingen vast en koppel die weer terug aan de deelnemers.

3.) Wees actief in IT-gerelateerde communities

Online communities zijn hot, zeker onder IT-professionals. Zo’n platform biedt je niet alleen de kans deel te nemen aan discussies over een bepaald topic en om te communiceren met vakgenoten, het geeft je ook de mogelijkheid kennis uit te wisselen en te leren.

Zorg wel dat je communities bezoekt die met de tijd meegaan. Een goede community geeft up-to-date informatie over de nieuwste technologieën.

Vergeet de LinkedIn-groepen niet. We hebben er bijna allemaal een haat-liefdeverhouding mee, maar echt, je kunt er heel veel aan hebben.

Ga eens op zoek naar niches die worden vertegenwoordigd in groepen. In zo’n niche-groep zitten nooit honderden mensen, dus is de nieuwsstroom goed bij te houden en vooral ook heel relevant voor het onderwerp waarover jij wilt leren.

Maar ook daar geldt dat de kwaliteit van de discussie en het niveau van kennisdeling per groep verschilt. Probeer gewoon eens wat uit, je kunt altijd weer uit zo’n groep stappen.

Volgens Frankwatching vinden leerprocessen steeds vaker plaats in communities via Massive Open Online Courses (MOOCS) en social learning-tools.

Een MOOC is een uitstekende middel om studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden bij elkaar te brengen en iets te leren. Er bestaan xMOOCs: extended MOOCs en cMOOCs: connectivity MOOCs. xMOOCs richten zich op het overbrengen van informatie van een expert aan – veel – deelnemers. cMOOCs zijn sociale MOOCs; hier wordt verwacht dat de deelnemers zelf veel bijdragen aan de MOOC.

Het gaat echt om netwerken, community-denken en social learning.

4.) Volg trainingen

Een goed werkgever stimuleert de groei en ontwikkeling van zijn mensen op een gestructureerde manier. Het is immers dé manier om in de groei en ontwikkeling van je bedrijf te investeren. Het verwaarlozen van kennisontwikkeling is niet alleen een gemiste kans, het is zelfs een sluipmoordenaar voor je business.

Dus vraag je werkgever om die opleiding of training. Grote kans dat hij wel werk wil maken van continu leren, maar er nog niet aan toegekomen is.

Het is wel handig om – liefst vooraf – te achterhalen wat jouw favoriete leerstijl is. Lees je het liefst een boek, doe je graag online trainingen, wil je klassikale lessen volgen of ga je voor een combinatie? Om dat te ontdekken kun je een online leerstijltest doen, bijvoorbeeld de Kolb-leerstijltest. Kolb is bekend van zijn ontwikkelde model: de leercyclus van Kolb.

5.) Creëer een learning mindset

Bill Gates, Henry Ford en John de Mol zijn het levende bewijs: het verlangen om jezelf te blijven ontwikkelen en continu te leren brengt je succes. Hun succes is geen kwestie van geluk geweest, het is het resultaat van een mindset waarin continue kennisontwikkeling centraal staat. Niet iedereen heeft zo’n continu lerende mindset, maar daar is iets aan te doen! We vertellen het je in deze blog.

6.) Vergeet de praktijk niet

Je kunt leren wat je wilt, als je het niet toepast in de praktijk, zakt de opgedane kennis snel weer weg. Zorg dus dat je aan de slag gaat met wat je hebt geleerd.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar wat een partner in kennisontwikkeling voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op via 026 – 205 1333 of [email protected]. We denken graag met je mee!

Gerelateerde artikelen