10 tips waar je op moet letten bij het selecteren van een Leer Management Systeem (LMS)

Hoe groot en hoe snel je business groeit, hangt mede af van de mate waarin je mensen groeien en ontwikkelen. Het is daarom van ongekend belang die groei en ontwikkeling continu te stimuleren.

Daarmee investeer je ook in de groei en ontwikkeling van je organisatie. Maar continu leren vraagt ook om continue aandacht en dat houdt nogal wat in.

In een eerdere blog gaven we je al vijf redenen om je te laten ontzorgen op het gebied van kennisontwikkeling. Ook het werken met een Leer Management Systeem (LMS) ondersteunt je bij het ontwikkelen van je mensen.

Waar op letten bij kiezen LMS?

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een LMS? Uit de praktijk blijkt dat dit nog niet eens zo heel eenvoudig is.

Hieronder krijg je van ons 10 tips waarop je moet letten.

1. Alle content beschikbaar via één portaal

Ben je op zoek naar een Leer Management Systeem, let er dan op dat je bij alle content kunt via één portaal. Op die manier hoef je maar een keer in te loggen. We hoeven niemand uit te leggen hoe vervelend het is om steeds weer – in je brein, in je wachtwoordkluis of tussen je post-its – op zoek te gaan naar het juiste wachtwoord bij de juiste site.

Door te kiezen voor een LMS waarbij alle content in een omgeving terug te vinden is, is dat verleden tijd. Het geeft je gebruikers een betere ervaring, waardoor ze sneller weer terug komen. En dus meer en prettiger zullen leren.

2. Voortgangsinformatie en rapportages

Bij een goed LMS krijgt zowel de medewerker als de manager steeds up-to-date, uitgebreide en betrouwbare informatie over de voortgang. Een medewerker blijft zo op de hoogte van zijn eigen voortgang, terwijl de manager weet hoe zijn of haar team ervoor staat en dat ook periodiek kan bespreken.

Door zelf rapportages op te kunnen vragen – of die op vaste tijden in je mailbox te ontvangen – heb je steeds inzicht in studie-uren en resultaten. Dit levert direct tijdsbesparing op en indirect dus ook geld.

3. Kennissessies organiseren

Hoe stimuleer je je medewerkers kennis met elkaar te delen en zo te leren op het werk? Dit doe je onder andere door kennissessies te organiseren.

Een goed LMS ondersteunt dit door een functie te bieden waarmee je – als manager of als medewerker – kennissessies aan kunt maken en je medewerkers of collega’s uit kunt nodigen om zich in te schrijven.

Bij voorkeur is het mogelijk om te beheren hoeveel mensen zich aan kunnen melden, wie bij de sessie aanwezig is en om meerdere data voor een kennissessie in te plannen.

4. Slimme zoekfunctionaliteit

Een serieus LMS heeft een ruim aanbod aan trainingen, e-books, video’s en andere kennisbronnen. Vind daar maar eens je weg in. Een duidelijke navigatiestructuur helpt, maar met een slimme zoekfunctionaliteit en goede filteropties vind je zeker in no-time wat je nodig hebt.

5. Leercommunity

Of je medewerkers nou graag in klassikaal verband studeren of zich liever heerlijk only-the-lonely op hun studeerkamer verstoppen, iedereen zit weleens met een inhoudelijke vraag of wil even contact met een mede-cursist. Check daarom of het LMS dat je op het oog hebt, ook de mogelijkheid biedt in contact te komen met de community, of dat nu collega’s zijn van dezelfde organisatie of cursisten die dezelfde leergang volgen.

6. Leertrajecten uitstippelen

Zomaar een cursus doen is natuurlijk prima. Wat iemand ook leert, het draagt altijd bij aan de ontwikkeling. Maar nog beter is het om toe te werken naar een vastgesteld doel en vooraf te bedenken hoe de weg naar dat doel eruitziet.

Zo’n leerpad kun je samenstellen op basis van de individuele behoeften van een medewerker of koppelen aan de ontwikkeldoelstellingen van de organisatie. Controleer daarom of het LMS de mogelijkheid biedt een leerpad uit te stippelen: een duidelijk en doelgericht pad naar succes.

Zo vind je trainingen en leermiddelen die relevant zijn voor een leerpad overzichtelijk bij elkaar.

7. Eigen huisstijl en content

Als je als bedrijf kiest voor een LMS, let er dan op dat je de omgeving in je eigen huisstijl kunt krijgen en dat je je eigen content kunt toevoegen, variërend van algemene teksten om je medewerkers te motiveren en te sturen tot eigen leermiddelen, leerpaden, kennissessies én je eigen organisatiestructuur met teams en leidinggevenden.

Zo voelen je medewerkers zich thuis in hun leeromgeving.

8. Diversiteit aan leermiddelen

Check of het LMS dat je voor ogen hebt genoeg leermiddelen biedt. Dan doelen we niet alleen op het aantal trainingen, maar ook op de diversiteit in het aanbod. Denk daarbij aan klassikale trainingen, online trainingen, virtuele labs, e-books, luisterboeken, boeksamenvattingen, microlearnings maar ook proefexamens en docentsupport.

9. Mobile friendly

Misschien overbodig te noemen, maar check of het LMS ook mobile-friendly is. Zo kunnen je medewerkers ook in de trein, het vliegtuig, op het toilet of in de wachtkamer bij de tandarts nog snel even in de studie duiken.

10. Beheer opleidingsbudget

Het scheelt je natuurlijk ontzettend veel tijd en – dubbele – administratie als je ook je opleidingsbudget in kunt stellen en kunt beheren via je LMS! Hier lees je wat de voorwaarden zijn voor een goed opleidingsbudget.

Nieuwsgierig?

Bovenstaand heb je 10 tips gelezen die voor ons evident zijn. Toch zijn er nog tal van andere diensten en functionaliteiten te bedenken voor een krachtig LMS. Benieuwd welke dit zijn en wat MyCademy en ons Continuous Learning 3C-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op via 026 – 2051333 of [email protected]. We denken graag met je mee!

Gerelateerde artikelen