Learning curve of leercurve van Maslow: een complete uitleg

Vanaf het moment dat je besluit om een nieuwe vaardigheid of competentie te leren is het handig om te kijken naar hoe je dit jezelf wilt aanleren. Je hebt verschillende manieren van leren en er zijn zelfs heuse leermodellen voor ontwikkelt. Een van de bekendste modellen die vaak wordt aangehaald is de leercurve van Maslow

Dit model beschrijft verschillende stadia waar mensen doorheen gaan bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Maslow deelt dit proces op in vier verschillende fases, die allemaal een uniek punt weergeven van waar jij je bevindt binnen het leerproces.

leercurve maslow blog
De leercurve van Maslow.

Wie is Abraham Maslow?

Abraham Maslow, (1908 – 1970) is een Amerikaanse klinisch psycholoog die in de 20e eeuw verschillende theorieën heeft ontwikkeld. Hij is voornamelijk bekend vanwege zijn verklaring omtrent de behoeftes van mensen die hij de ‘Behoeftenpiramide’ heeft gedoopt. Daarnaast heeft Abraham Maslow in 1954 ook de ‘leercurve van Maslow’ of ‘de vier leerfases van Maslow’ ontwikkeld; een proces bestaande uit vier fases waarin hij het traject beschrijft waar mensen doorheen gaan bij het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Maslow wordt dan ook gezien als de grondlegger van humanistische psychologie en is een waar symbool als het aankomt op het positief benaderen van de menselijke ervaringen en het streven naar persoonlijke ontwikkeling en verbetering. 

Hoe steekt de leercurve van Maslow in elkaar?

De leercurve van Maslow bestaat uit vier verschillende stadia binnen het leerproces waar mensen doorheen gaan tijdens het ontwikkelen of aanleren van (nieuwe) vaardigheden.

  1. Onbewust onbekwaam (ignorance)
  2. Bewust onbekwaam (awareness)
  3. Bewust bekwaam (concentration)
  4. Onbewust bekwaam (unconscious competence)

Om een helder beeld te geven wat dit nou precies allemaal inhoudt zullen we elke fase af gaan, uitleggen wat deze fase inhoudt, hoe je de leercurve in jouw voordeel gebruikt en waar eventuele valkuilen zitten bij het toepassen van deze leercurve. Uiteindelijk komt het op twee factoren neer: bewustheid en bekwaamheid.

Onbewust onbekwaam

De allereerste fase binnen dit proces is gedoopt als onbewust onbekwaam. In een simpele Engelse term: ignorance. Dit houdt in dat je je niet bewust bent van de diepgang aan kennis achter een bepaalde vaardigheid. Je bent je in dit geval dan ook onbewust van het gebrek aan kennis wat je op dit moment nog hebt.

Dit geldt ook voor het geval dat je wellicht een aantal boeken over het onderwerp hebt gelezen, maar vanaf het moment dat je in de praktijk hiermee aan de slag gaat dat je er toch achter komt dat er meer achter schuilt dan je voorheen had gedacht (denk hierbij aan het aanleren van een muziekinstrument bespelen). 

Bewust onbekwaam

Dit is het moment waarop je je realiseert dat je eigenlijk toch nog niet zo heel veel afweet van het onderwerp en accepteert dat je nog veel te leren hebt, ofwel: awareness. Wanneer je dit besef hebt gecreëerd heb je een beter beeld van wat je nog allemaal kan leren en herken je de specifieke onderdelen van het desbetreffende onderwerp waarin je je wilt specialiseren of ontwikkelen. Op deze manier kun je doelgerichter leerstof en oefeningen opzoeken om zo nauwkeuriger te werk te gaan als het aankomt op het vergaren van nieuwe informatie.

Vaak begint dit stadium wanneer je bent begonnen met het leren van een onderwerp en er achter komt dat het toch moeilijker is dan gedacht. Dit is tevens voor veel mensen een keerpunt in de leercurve; sommigen gooien de handdoek in de ring en geven op terwijl anderen juist de uitdaging aangaan en gemotiveerd worden door de hoeveelheid kennis die ze nog op kunnen doen!

Bewust bekwaam

Wanneer je je eindelijk een klein beetje thuis begint te voelen binnen het onderwerp maar nog veel moeite moet stoppen in deze vaardigheid; dat is wanneer je bewust bekwaam wordt. Je bent geen leek meer binnen dit vak, maar het kost nog zeker enige moeite en tijd om het tot op zekere hoogte te kunnen doen. Dit houdt in dat je je nog goed moet concentreren bij de uitvoering hiervan; vandaar dat deze fase ook wel de concentration fase wordt genoemd

Uiteraard bereik je deze fase enkel wanneer je de uitdaging bent aangegaan in fase twee. Om fase drie te bereiken zul je wel even geoefend moeten hebben en je verdiept hebben in de leerstof. Eenmaal hier aangekomen zal het nog steeds veel energie vereisen om opdrachten en handelingen goed te verrichten en fouten kunnen nog makkelijk gemaakt worden.

Onbewust bekwaam

Als je goed je best hebt gedaan in de eerste drie fases, dan kom je op een gegeven moment aan in fase vier; onbewust bekwaam zijn. Dit houdt in dat je zonder er te veel bij na te denken handelingen en opdrachten gemakkelijk voltooid. Je staat er dan ook niet per se meer stil bij het feit dat je ondertussen al bekwaam bent geworden in dit vakgebied; je bent onbewust bekwaam en het voelt allemaal natuurlijk aan.

In dit stadium (unconscious competence) ben je eigenlijk al bijna uitgeleerd binnen dit onderwerp. Het voordeel hiervan is dat het inhoudt dat het uitvoeren van de handelingen vloeiend en vaak nagenoeg foutloos gaat, het nadeel is dan weer dat het moeilijk is om deze vaardigheid aan iemand anders aan te leren omdat je zelf niet meer stilstaat bij alle handelingen die je verricht en dus niet meer bewust bent van hoe het leerproces in elkaar steekt.

Hoe pas ik de leercurve van Maslow toe in de praktijk?

Goed, nu wil je natuurlijk zelf ook gebruik maken van deze methode en systematisch een nieuwe vaardigheid of competentie aanleren. Maar hoe pak je dit nou het beste aan? Dit is  namelijk een proces dat per persoon nog wel eens wilt verschillen, maar het meest gebruikte stappenplan zullen we even voor je opsommen. 

  1. Identificeer wat je wilt leren

Het is belangrijk om een helder en duidelijk beeld voor jezelf te scheppen van wat het nou precies is dat je wilt leren. Het is namelijk heel makkelijk om jezelf te verliezen in de zee van informatie die vaak bij een onderwerp komt kijken. Nou is het zo dat vaak veel informatie irrelevant is voor wat jij precies wilt leren of bereiken.

Hoe duidelijker jouw doelstelling voor jezelf is, hoe makkelijker het is om specifieke informatie te vinden wat jou helpt bij het aanleren van de gewenste vaardigheid. 

maslow blog 1
  1. Erken je gebrek aan kennis

Wanneer je begint met jezelf te verdiepen in een nieuw onderwerp is het cruciaal om open te staan om te leren. Als je denkt dat je het al weet, is het moeilijker om nieuwe informatie tot je te nemen. Daarom moet je erkennen dat je nog niet zoveel (of niets) weet over dit onderwerp.

Accepteer dat je nog veel te leren hebt en zie het als een uitdaging, geen obstakel. Ook in de sportwereld kom je het nog vaak tegen. Spelers die een ‘legendarische’ status hebben, oefenen vaak nog steeds dagelijks de basics omdat er altijd nog ruimte is voor verbetering. De hoogste gebouwen ter wereld begonnen allemaal bij een stevige fundering.

  1. Zoek naar middelen om te leren die bij jou passen

Omdat niet iedereen graag op dezelfde manier informatie vergaard, is het aangeraden om bij jezelf na te gaan wat voor manier van leren het allerbeste bij jou past. Voor sommigen is dit een boek of youtube tutorials. Anderen hebben liever een leraar of mentor of een opleiding of lezen allerlei onderzoeken en whitepapers.

Dit is allemaal persoonlijke voorkeur, maar het maken van de juiste keuze rondom dit onderwerp kan een groot verschil maken in hoe snel jij je ontwikkelt binnen deze vaardigheid. Wij merken zelf bijvoorbeeld dat veel mensen graag leren via ons leerplatform!

  1. Oefenen, oefenen, oefenen

Dit is het moment waarop je jezelf blijft uitdagen en blijft oefenen om beter te worden in het vak. Zelfs wanneer je af en toe foutloos en moeiteloos een gewenst resultaat behaalt betekent dit nog niet dat je dit altijd zo makkelijk af gaat. Het is de kunst om jezelf te blijven motiveren om door te gaan en niet te snel denken dat je er al bent en nu achterover kan gaan hangen. 

Tevens is het aangeraden om veel feedback te vragen van mensen die ook in het vak zitten of bekwaam zijn binnen deze vaardigheid. Het liefst natuurlijk mensen die nog verder zijn dan jij en jou nog eventueel nieuwe dingen kunnen leren. Uiteraard kun je altijd even kijken naar onze aanpak als het aankomt op leertrajecten om te kijken of deze bij jou past.

Het mooie aan deze leercurve van Maslow, is dat hij toegepast kan worden op alles van werk tot aan sport en andere hobby’s. Voor iedereen die interesse heeft in zelfontwikkeling en persoonlijke groei is dit model een mooie draad om je leerproces aan te peilen en om gebruik van te maken. Of je nou wilt leren boekhouden of driepunters wilt scoren op het basketbalveld; de leercurve van Maslow kun je overal in terug vinden.

Mocht je nou willen weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van zelfontwikkeling dan raden we je aan om contact met ons op te nemen of even rond te kijken op onze site; onze blog staat boordevol informatie waar veel professionals graag even rondkijken om wat nieuws op te steken of zich te laten inspireren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen