Onze hang naar persoonlijke keuzevrijheid neemt toe, zeker onder de jongere generaties. Behalve zinvol werk en autonomie, hoort daar ook een passend opleidingsaanbod of traineeship bij. Medewerkers willen de regie houden op hun eigen ontwikkeling en zelf keuzes maken. Een vastomlijnd traject van een werkgever volgen? Dat is wel heel erg 2000. Een flexibel en gepersonaliseerd leerproces sluit veel beter aan.
Leren en ontwikkelen vaak wassen neus
Werkgevers die investeren in de opleiding en ontwikkeling van hun medewerkers zijn gewild. In de praktijk blijkt er echter vaak weinig van terecht te komen. Continu leren en ontwikkelen staat op papier – en op een mooie ‘Werken bij’-webpagina – wel hoog op de agenda, maar in de dagelijkse praktijk komt er weinig van terecht. Daar gaat het, zeker bij veel enthousiaste millennials, mis. Ze komen net van school en leren zit nog helemaal in hun systeem. Vervolgens ontdekken ze dat er in een corporate omgeving weinig ruimte is om te leren. Dat is meer iets voor als je tijd over hebt. We weten allemaal hoe dat uitpakt. Uiteindelijk word je afgerekend op de hoeveelheid werk die je verzet, niet op wat je allemaal geleerd hebt. Dat zorgt voor teleurstelling en kan een belangrijke reden zijn om op zoek te gaan naar een andere werkgever. Logisch, want waarom zouden we stoppen met leren als we gaan werken? Een baan als verlengstuk van school is de toekomst en een leven lang leren maakt mensen gelukkig en gezond.
Gemiste kans
Uit onderzoek blijkt dat ‘kansen om te leren en te groeien’ een van de drie belangrijkste factoren is voor millennials om bij een werkgever te blijven. Hoewel zij veel belang hechten aan de mogelijkheden om te leren en te groeien, heeft slechts 39 procent de afgelopen dertig dagen daadwerkelijk iets nieuws geleerd dat ze kunnen gebruiken om hun werk beter te doen. Iets minder dan een op de twee millennials is het er sterk mee eens dat ze het afgelopen jaar kansen hebben gehad om te leren en te groeien. Maar het wordt nog erger: millennials verwachten dat deze leerervaringen waardevol zijn, maar slechts een derde is het er volledig mee eens dat hun meest recente leermoment op het werk hun tijd waard was. Een gemiste kans!
Op naar een learning mindset
In een organisatie met een learning mindset maakt leren integraal onderdeel uit van de bedrijfscultuur. Kennis kan vrij bewegen en is bijna onbeperkt beschikbaar: anytime en anywhere en afgestemd op de persoonlijke behoeften en doelen. Zo krijgen je medewerkers de ruimte zich te ontwikkelen, zonder dat de organisatie er per se iets mee kan. Dat is wel de manier om als organisatie je concurrentievermogen te behouden, snel te kunnen schakelen en mee te bewegen met veranderingen. Die flexibiliteit creëert de ruimte voor brede ontwikkeling van mensen en organisaties, ook buiten de gebaande paden. Want juist daar ligt de bron voor innovatie. Veel organisaties bevinden zich op een kantelpunt. Dit is het moment om goed na te denken over de inrichting van de leerprocessen zodat jouw organisatie klaar is voor de toekomst.
Benieuwd wat je medewerkers nog meer belangrijk vinden?
Investeren in een goede teamspirit is dus belangrijk in the war on talent. Benieuwd wat medewerkers nog meer belangrijk vinden? Download dan ons whitepaper ‘Zo zorg je voor happy medewerkers’. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.