8 uitdagingen voor de HR-professional van 2019 [incl. oplossingen]

Organisaties die in hun teams investeren, genieten van snellere groei en overtreffen hun concurrentie. Dat weet je als HR-professional natuurlijk als geen ander. Maar dat wil niet zeggen dat je dat zomaar even regelt.

Wij zetten de acht grootste uitdagingen voor de HR-professional van vandaag de dag op een rijtje. Natuurlijk bieden we je daarbij direct de eerste stap naar een oplossing.

1. Leiderschapsontwikkeling

Volgens de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN stijgt leiderschapsontwikkeling jaarlijks in belang: van een schamele 9% in 2014 tot 32,9% in 2018-2019. Toch blijkt uit studie dat meer dan een derde van de bedrijven niet goed presteren als het gaat om het implementeren van leiderschapsontwikkelingsprogramma’s.

Volgens HR Praktijk zijn er twee belangrijke aandachtspunten als je aan de slag wilt met het stimuleren van leiderschapskwaliteiten in je organisatie.

Ten eerste: zorg dat iedereen in je bedrijf zijn of haar leiderschapskwaliteiten kan ontwikkelen, niet alleen de leiders in de top. Leiderschap is meer dan het aansturen van ondergeschikten. Persoonlijk leiderschap gaat ook om relaties leggen, samenwerken en het maximale halen uit elkaars talent.

Ten tweede: zorg dat diegenen die daadwerkelijk leidinggeven aan anderen over voldoende inhoudelijke kennis beschikken. De medewerker van tegenwoordig zoekt een gelijkwaardige sparringpartner en geen manager die alleen maar stuurt op het proces.

2. Naleving van wetten en regelgeving

Het bijhouden van veranderende arbeidswetgeving vraagt nogal wat van de HR-professional. Er zijn regels voor alles, van sollicitatieprocedures tot loonbetaling en van zwangerschapsverlof tot veiligheid op de werkplek.

Gelukkig zijn er genoeg partijen, zoals Personeelsnet maar ook bijvoorbeeld het FD, die de nieuwe regels bijhouden. Zorg dat je op de hoogte blijft om rechtszaken en audits te voorkomen.

3. Organisatieveranderingen

Als je bedrijf groeit, groeien je strategieën, interne processen en structuren mee. Niet iedereen vindt het eenvoudig met die veranderingen om te gaan. Verminderde productiviteit en een lage arbeidsmoraal liggen op de loer.

Belangrijk is te communiceren over de veranderingen, en met name over de voordelen van de veranderingen voor iedereen. Regelmatige personeelsvergaderingen zijn een goed begin. Wanneer je team het waarom, hoe en wanneer van de wijziging begrijpt, is de kans groter dat ze de verandering omarmen.

4. Ontwikkeling van je personeel

Bedrijven die kennisontwikkeling bovenaan de strategische agenda hebben staan en continu leren omarmen, zijn aantoonbaar succesvoller dan bedrijven die dat niet doen. Aan de HR-professional om het gesprek over kennisontwikkeling verder te brengen dan over slechts de inhoud van de trainingen.

Zaak om te zorgen voor een goede leercultuur. Hoe dat eruitziet verschilt per bedrijf. Natuurlijk zijn er wel randvoorwaarden om ook in jouw bedrijf een goede leercultuur te implementeren. Wij bespreken deze randvoorwaarden uitgebreid in deze blog, maar in het kort komt het neer op het volgende: zorg voor de juiste faciliteiten, zorg voor een passende beloning, borg kennisontwikkeling op een gestructureerde manier, maak je mensen bewust van het waarom, en geef het juiste voorbeeld.

5. Aanpassing aan innovatie

Technologie verandert voortdurend. Als bedrijf moet je je snel aan kunnen passen of je concurrenten snellen je voorbij. Voor je het weet is wat je medewerkers geleerd hebben, alweer achterhaald. Belangrijk dus om te zorgen dat je medewerkers innovatie omarmen en meegaan in nieuwe technologieën.

Ook hier gaat het om communicatie en kennisontwikkeling. Zorg er bij elke verandering voor dat je team het waarom, wanneer en hoe begrijpt en zorg voor een opleidingsplan dat werkt.

6. Talentvolle medewerkers werven

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Talent heeft het voor het uitzoeken. Zeker als je geen heel grote naamsbekendheid hebt kan het een fikse uitdaging zijn om dat talent voor je te winnen.

Volgens HR Praktijk wordt het steeds belangrijker een afwisselende mix aan taken aan te bieden. Behalve afwisseling willen medewerkers ook het gevoel dat ze een verschil maken, dat hun job ertoe doet.

Zorg voor een vacaturetekst die de sollicitant écht aanspreekt en zorg ook dat het sollicitatiegesprek een inhoudelijk interessant gesprek wordt. Draag de passie voor je product of dienst uit. En werf op potentieel, niet op ervaring. Daarmee biedt je ambitieuze mensen een interessant perspectief.

7. Talentvolle werknemers behouden

Heb je die talentvolle medewerker eenmaal voor je gewonnen, dan moet je hem of haar ook zien te behouden. Randstad geeft hiervoor drie tips.

Zorg voor een goede employer branding-strategie. Er is namelijk een sterk verband tussen een sterk werkgeversmerk en het succes van je bedrijf.

Geef echte salarisverhogingen en bied arbeidsvoorwaarden op maat. De overstap naar een ander bedrijf is een snelle manier om meer geld te verdienen. Met een salarisverhoging die ertoe doet zal een medewerker deze stap minder snel zetten. En focus op arbeidsvoorwaarden op maat. Voor de een zal persoonlijke ontwikkeling hoog op de agenda staan, voor de ander flexibiliteit en autonomie.

Ook hier komt training weer om de hoek kijken. Biedt een duidelijk ontwikkeltraject, zodat je medewerkers nieuwe vaardigheden kunnen leren en vooruitgang kunnen boeken binnen je organisatie.

8. Diversiteit op de werkplek

Uit onderzoek van Accenture – Getting to Equal 2019 – blijkt dat een gelijkwaardige en diverse cultuur op de werkplek een krachtige multiplier is voor innovatie en groei.

Dit betekent dat het opbouwen van een cultuur van gelijkheid (gemeten door 40 specifieke factoren die Accenture vorig jaar heeft geïdentificeerd) niet alleen een ethische vereiste is, maar ook een zakelijke prioriteit. Wil je het als organisatie goed doen, dan moet je zorgen voor diversiteit en gelijkheid op de werkplek.

Meer weten?

Duidelijk is dat er een grote rol is weggelegd voor kennisontwikkeling. Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag!

Gerelateerde artikelen