Werk als verlengstuk van school is de toekomst

De wereld verandert razendsnel en dat vraagt het nodige van onze vaardigheden. Natuurlijk leren we die tijdens onze opleiding, maar waarom stoppen we met leren als we gaan werken? Dat maakt niet alleen de stap van leer- naar werkomgeving enorm groot, het maakt ook organisaties minder flexibel. In deze blog vertelt Arjan de Knegt waarom een leven lang leren de toekomst is en wat het jou als mens en als organisatie brengt.

Leren een van de belangrijkste dingen in het leven

Mahatma Gandhi zei ooit al ‘Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.’ Hij benadrukt daarmee niet alleen dat het belangrijk is je leven voluit te (be)leven, maar ook dat blijven leren een van de waardevolle dingen in het leven is. Of hij daarmee doelde op het in je hoofd stampen van de stelling van Pythagoras of het leren van Mandarijn, waag ik te betwijfelen. Maar dat jezelf ontwikkelen heel belangrijk is, dat is een ding dat zeker is.

Bloei

Volgens dit artikel in Forbes is het zelfs wetenschappelijk bewezen dat leren, groeien en onszelf op nieuwe manieren uitdagen ons gelukkig maakt. Bloei ontstaat meestal wanneer we succes ervaren, maar ook wanneer we voortdurend onze vaardigheden en capaciteiten ontwikkelen. Hoe vreemd is het dan dat we, na jaren fulltime naar school, stoppen met leren als we gaan werken? Zeker bij de jongere generatie is zelfontwikkeling hot en zij zijn onze toekomst. Bovendien wordt het aanpassingsvermogen van bedrijven door uitdagende omstandigheden flink op de proef gesteld. Combineer dat met het feit dat ook het Pensioenakkoord de noodzaak tot duurzame inzetbaarheid benoemt en dat het Klimaatakkoord andere vaardigheden van mensen vraagt en het mag duidelijk zijn dat een leven lang ontwikkelen belangrijker is dan ooit.

Half uur per week leren

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde medewerker in 2020 slechts 24 minuten per week aan leren besteedde. Dit zijn weliswaar cijfers uit de VS, maar als ik zo eens om me heen vraag, is het in Nederland volgens mij niet veel beter. Ik denk dat dat voor een groot deel te maken heeft met verwachtingen, vooral van nieuwe mensen. Je gaat bij bedrijf aan de slag om productief te zijn. Maar weinig mensen zullen zich vrij voelen om te zeggen: weet je wat, ik pak een dag per week om m’n ontwikkeling voort te zetten. Zelf heb ik twee uur per week in mijn agenda geblokkeerd om aan leren te besteden en van onze CEO mag dat best meer zijn. Continu leren is immers onze business. Maar ‘zelfs’ ik vind het al een uitdaging om aan die twee uur te komen.

Lerende organisatie

Continu leren moet onderdeel zijn van de bedrijfscultuur. In een lerende organisatie heeft iedereen, van hoog tot laag, het gevoel dat het OK is om het werk opzij te zetten om aan het leren te gaan. Zodra dat is geaccepteerd, ontstaat er een leercultuur waarmee ook een groei-mindset wordt gestimuleerd. Hoe je van je organisatie een lerende organisatie maakt, daarover schreven we al eerder een blog. En hoewel een leercultuur impliceert dat het dan allemaal vanzelf gaat, weerhoudt niets je ervan om je medewerkers een duwtje in de rug te geven. Door een passend leerpad uit te stippelen met daaraan een tijdspad en een einddatum gekoppeld, heb je meteen een mooi houvast voor bij het evaluatiegesprek. Zo hou je vinger aan de pols van jouw lerende organisatie.

Meer weten?

Een waardevol leerplatform biedt behalve de tooling – denk aan het inrichten van leerpaden, kennissessies, rapportages en voortgangsinformatie, alles in je eigen huisstijl – ook de mogelijkheid om trainingen aan te bieden in elke gewenste leervorm: van digitaal tot klassikaal, van in-house sessies tot e-books en van microlearning tot luisterboek. Wil je weten waar je nog meer aan moet denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen