Just-in-time-learning, hoe ga je daarmee om?

De technologie ontwikkelt zich in een hoog tempo, en daarmee onze verwachtingen ook. Waarom wachten op het zesuurjournaal, als je het nieuws ook in je broekzak kunt vinden? Waarom vol spanning uitkijken naar de volgende episode van je favoriete serie, als je lekker kunt bingewatchen? ‘Just-in-time’ is het nieuwe normaal, onmiddellijke bevrediging de moderne standaard. Dit heeft ook gevolgen voor de manier waarop we leren. Maar hoe ga je daar nu mee om als organisatie? In deze blog delen wij 7 tips.

Just-in-time-learning: Leren wat je nodig hebt op het moment dat je het nodig hebt

Traditioneel gezien volgden mensen een opleiding of cursus die bij hun werk past. Bij just-in-time-learning leer je precies datgene wat je nodig hebt op het moment dat je het nodig hebt. Je moet iets nieuws doen en gaat op zoek naar het specifieke stukje kennis dat daarvoor nodig is en past het direct toe. Dit is een logisch gevolg van het informatietijdperk: informatie en kennis is voor iedereen binnen klikbereik.

1. Bepaal welke informatie zich leent voor ‘just-in-time’

Just-in-time is niet altijd de beste leervorm. Verzamel gegevens over veelvoorkomende problemen op de werkplek en observeer je werknemers tijdens het werk. Vraag je team om suggesties, zij weten waar ze tegenaan lopen en zij zijn degenen die straks aan de slag moeten met de leeroplossingen. Verplaats je in hen om te bepalen welke informatie het meest nuttig is om dagelijks bij de hand te hebben.

2. Beoordeel wat er momenteel wordt gedaan

Kijk eens goed rond hoe de dingen op dit moment gaan. Wat werkt? Wat werkt niet? Welke geïmproviseerde oplossingen gebruiken werknemers om veelvoorkomende problemen op te lossen? Wat gebeurt er als leren niet toegankelijk is en teamleden niet weten hoe ze verder moeten gaan? Dergelijke vragen helpen om inzicht te krijgen in welke trainingsoplossingen ‘just-in-time’ beschikbaar moeten zijn.

3. Organiseer de leercategorieën

Als je weet welke trainingsoplossingen je ‘just-in-time’ beschikbaar wil maken, kun je informatie gaan groeperen. Denk aan leeroplossingen op gebied van onboarding, compliance, bedrijfswaarden en -processen, applicaties en programma’s, verkoop, leiderschap en klantenservice. Door verschillende trainingscategorieën te hanteren, kunnen je medewerkers informatie snel en effectief vinden.

4. Zet microlearning in

Door informatie op te delen in relatief kleine leereenheden (nuggets) en kortetermijnleeractiviteiten, maak je informatie beter verteerbaar. Door microlearning in te zetten, is het leren – zeker nu – makkelijker vol te houden en eenvoudiger te combineren met werk en de thuissituatie.

5. Wees praktisch

Mensen leren het beste wanneer ze onderwerpen kunnen relateren aan voorbeelden uit de echte wereld. Het verstrekken van informatie zonder enige context kan ertoe leiden dat onderwerpen het ene oor in en het andere oor gaan. Als je laat zien hoe informatie daadwerkelijk wordt toegepast, blijft de informatie veel beter hangen. Een opsomming van feiten kan nuttig zijn, maar het zal werknemers niet helpen het juiste gedrag te internaliseren en te ontwikkelen. Zorg er daarom voor dat just-in-time-learning zich richt op de praktische toepassing.

6. Zoek uit waar je hulp moet inzetten

Goed functionerende organisaties richten zich op hun kerncompetenties. Maak voor andere competenties gebruik van anderen. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Als je weet waar je trainingshiaten bestaan, ontdek je ook waar je hulp nodig hebt. Zijn er competenties binnen je bedrijf die universeel toepasbaar zijn?

7. Zoek partners die waarde kunnen toevoegen

Niemand heeft alle puzzelstukjes in handen als het gaat om de continu lerende organisatie. Het in zee gaan met een partner is een goede manier om ervoor te zorgen dat je de basis op orde krijg en dat je aanpak de impact heeft die je verwacht.

Meer weten?

Just-in-time leren staat nog in de kinderschoenen, maar een ding dat zeker is, is dat just-in-time leren verandert van ‘nice-to-have’ naar een noodzaak. Mensen gaan hoe dan ook op zoek naar informatie op het moment dat ze het nodig hebben. Zorg daarom dat de juiste informatie beschikbaar is in een goed leerplatform. Zo voorkom je dat je medewerker iets leren van een dubieus YouTube-filmpje. Meer weten over het slimme leerplatform van MyCademy? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Advantage Performance Group

Gerelateerde artikelen