Microlearning is een vorm van onderwijs die bestaat uit korte leereenheden en kortetermijnleeractiviteiten. Waarom is het een trend en hoe speel je hier als HR-medewerker op in? We helpen je op weg met deze blog.
Aandachtsspanne
Je hebt het ook vast al talloze keren gelezen: ‘De aandachtsspanne van de mens is inmiddels korter geworden dan die van een goudvis.’ Gelukkig is het klinkklare onzin. De aandachtsspanne blijkt afhankelijk van de taak die iemand aan het uitvoeren is en hoe boeiend die taak is. Series op Netflix bingewatchen lukt blijkbaar prima, omdat het boeiend genoeg is. En omdat we er prioriteit aan geven. Want dat is wel een feit: de hoeveelheid informatie waar we uit kunnen kiezen, wordt steeds groter.
Concentratieproblemen
Wat ook een feit is, is dat de stress van de coronacrisis concentratieproblemen kan veroorzaken, zo vertelde neuropsychiater Theo Compernolle onlangs aan het NRC. Daarom is het juist nu een goed idee om te leren in kleinere nuggets: microlearning dus. Door steeds korte leermomenten in te zetten, is het leren – zeker nu – makkelijker vol te houden en eenvoudiger te combineren met werk en de thuissituatie.
Kleine leereenheden
De term microlearning wordt gebruikt in het domein van e-learning en bestaat uit relatief kleine leereenheden en kortetermijnleeractiviteiten in onderwijs en opleiding, zo lezen we in dit artikel van Frankwatching. Het micro-deel van microlearning zit ‘m vooral in de duur. Een leereenheid duurt twee tot vijf minuten en heeft een specifiek leerdoel. De vorm kan variëren: van een artikel of infographic tot een poll of quiz, een videootje of een korte serie slides. Vaak wordt deze leerstof via een mobiel apparaat benaderd, maar dit hoeft zeker niet per se het geval te zijn. Het kan ook prima om offline leerstof gaan, zoals een geprint artikel of de veiligheidsinstructie in het vliegtuig.
Voordelen van microlearning
1 Just in time:
Dankzij microlearning kunnen medewerkers ‘just in time’ leren. Precies op het moment dat zij met een leervraag zitten, kan daar invulling aan gegeven worden.
2 Brede toepassing:
Microlearning kan ingezet worden als onderdeel van een volledig leerpad, maar ook als losse leermomenten zijn ze heel nuttig.
3 Goedkoop:
Microlearningnuggets zijn simpel en goedkoop om zelf te maken. De ontwikkelingscyclus is heel kort. Vervangen of updaten is dus ook heel eenvoudig.
4 Impactvol:
Omdat de nuggets kunnen ingezet wanneer een medewerker ze nodig heeft (just in time), is de impact hoog.
5 Persoonlijk en sociaal:
Doordat de microlearningnuggets via tablet of smartphone kunnen worden gevolgd, kun je goed inspelen op leer- en anderre voorkeuren van medewerkers.
6 Snel resulaat:
Doordat de nuggets maar ee paar minuten duren, zien je medewerkers snel resultaat. Dat motiveert! Afhankelijk van de leervorm, kunnen medewerkers zelfs op de fiets of tijdens het dagelijkse hardlooprondje iets tot zich nemen.
Meer over de voordelen, maar ook de nadelen van microlearning, lees je hier.
Meer weten?
Weten hoe je zicht houdt op kennisontwikkeling, ook op afstand? Meer weten over de slimme dashboards van het MyCademy leerplatform? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.
Ben je toch nieuwsgierig naar wat jouw aandachtsspanne is? Je kunt het hier testen.