Kennishiaten in je organisatie? Zo ga je ermee om

Een organisatie moet leren, ontwikkelen en met de markt meebewegen, maar hoe zorg je dat er geen kennis mist binnen je organisatie? Doorloop steeds opnieuw deze vier fasen van de kenniswaardeketen.

Verliezen op penalties

Italië is Europees Kampioen. Terecht, zeggen de Britse media. Niet alleen vonden ze Italië simpelweg beter, Engeland liet het ook tijdens de strafschoppen afweten. Natuurlijk kun je discussiëren of Southgate de 19-jarige Bukayo Saka de beslissende penalty had moeten laten nemen. Maar zelfs dan is het een feit dat Engeland al sinds de jaren negentig steeds weer belangrijke strafschoppenreeksen verloor. Misschien hadden ze dat specifieke onderdeel beter moeten trainen? Een kwestie van stressbestendig zijn en steeds weer oefenen, oefenen, oefenen. En weten welke persoon je moet inzetten.

Kenniswaardeketen

Zo werkt het ook binnen een organisatie. Om te zorgen dat je de juiste kennis op de juiste plek binnen de organisatie hebt, moet je steeds weer de kenniswaardeketen doorlopen. De kenniswaardeketen, zo lezen we in een artikel op managementimpact.nl, bestaat uit vier fases die steeds weer doorlopen worden – en vaak ook gelijktijdig. Het begint met kennis ontwikkelen, dan kennis delen, kennis toepassen en kennis evalueren. Hoe verder in de keten, hoe hoger de waarde van de kennis voor de organisatie.

1 Kennis ontwikkelen

Het begint dus met kennis ontwikkelen. Met de visie, missie en doelen van je organisatie in het achterhoofd, kun je bepalen welke kennis nodig is. Vervolgens kun je inventariseren welke kennis er al is en dus ook welke kennis ontbreekt. Haal je de missende kennis van buiten of ontwikkel je die van binnenuit, dat is het laatste vraagstuk in deze fase.

2 Kennis delen

Door regelmatig kennis te delen binnen je organisatie kan je veel fouten voorkomen en de effectiviteit verhogen. Met kennisdeling kom je immers samen verder, zoals we al schreven in deze blog. Het is dan wel belangrijk dat het management een cultuur creëert waarin het delen van kennis gestimuleerd wordt. Alleen zo haal je het meeste uit de kennis die in de organisatie aanwezig is en zorg je dat je als geheel krachtiger wordt.

3 Kennis toepassen

Als je eenmaal kennis hebt, moet je het wel toepassen. Alleen zo blijft het hangen. Het komt zo vaak voor dat mensen nieuwe dingen hebben geleerd, maar dat er vervolgens geen mogelijkheid is om het nieuwgeleerde ook daadwerkelijk op de werkvloer toe te passen. Dat werkt niet alleen demotiverend, het betekent ook dat het geleerde niet kan beklijven.

4 Kennis evalueren

De laatste fase is de evaluatie. Wat is er goed gegaan en wat ging minder goed. Zo wordt bestaande kennis verrijkt en opnieuw gedeeld.

Hoger rendement

Door te werken met het model van de kenniswaardeketen, kun je operationele processen in een organisatie onderzoeken op kennisstromen en kun je bovendien sturen op het behalen van maximaal rendement op deze kennisstromen. Naarmate kennis verder komt in de kenniswaardeketen, hoe hoger het rendement op die kennis. Dat geldt niet alleen voor kennis van individuen, maar ook voor kennis binnen teams, afdelingen of zelfs de hele organisatie. Zo weet jij wel wie je in moet zetten voor die allesbeslissende penalty’s.

Nieuwsgierig?

Wil je ook aan de slag met jouw kenniswaardeketen maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag kennisontwikkeling een nog strategischer rol te geven. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen