In welke IT kennis moeten directies investeren?

Uit het benchmark onderzoek “Concurreren op IT Kennis” is 75% van de ondervraagden het eens met de stelling dat meer of betere IT-Kennis hun organisatie succesvoller zou maken. Maar wat is eigenlijk betere IT kennis en als je gaat investeren waarin steek je je geld dan?

De te ontwikkelen IT kennis zal in ieder geval een bijdrage moeten leveren aan de bedrijfsdoelstellingen om te blijven groeien en continu een voorsprong te behouden.

Het belang van IT kennis

Het belang is groot! Want de meeste respondenten geven aan dat bij het niet investeren in IT kennis er over drie jaar geen toekomst voor hun bedrijf meer is.

Een behoorlijk confronterende uitkomst, maar daarmee is wel duidelijk dat IT-kennisontwikkeling een cruciaal organisatiedoel is wat op de agenda van directies moet staan.

Gelukkig is dat het meestal ook, maar zal er ongetwijfeld veel discussie zijn met HR -en IT management waar het opleidingsbudget aan besteed moet gaan worden.

Welke IT kennis brengt je succes?

Hetzelfde onderzoek geeft aan dat 53% van de bedrijven niet precies weet welke IT-kennis nog moet worden ontwikkeld. Niet verbazingwekkend, want het zal voor veel bedrijven een enorme uitdaging zijn om te bepalen waar zij over twee of drie jaar staan.

De technologische ontwikkelingen versnellen exponentieel en bestaande business modellen blijken plotseling ingehaald te worden door disruptieve spelers met concurrerende business modellen.

Er zijn genoeg bedrijven te noemen die vaak zeer lange tijd als gevestigde orde bestonden, maar toch plotseling verdwenen. Nieuwe spelers kwamen met innovatieve business modellen en bleken hun processen beter, goedkoper en efficiënter te kunnen organiseren en managen.

In veel gevallen zal de bijdrage van IT daarbij groot zijn geweest. Denk alleen maar wat er op het vlak van online gebeurt is waardoor bijvoorbeeld reisbureaus of winkelketens uit het straatbeeld verdwenen zijn.

IT, je moet weten wat het behelst

Misschien wel de belangrijkste conclusie is dat directieleden meer dan ooit moeten weten welke impact technologie kan hebben op het succes van de organisatie. Als de directie niet begrijpt wat IT behelst, zullen belangrijke kansen gemist worden.

Weten zij bijvoorbeeld welke kansen er voor het bedrijf liggen op het gebied van kunstmatige intelligentie? Is het duidelijk hoe bijvoorbeeld kennisoverdracht of technisch inzicht verbetert kan worden door middel van virtual reality? Is er voldoende bekend over machine-learning, want als data uit het verleden sneller geïnterpreteerd kan worden kunnen veel betere beslissingen in de directiekamer genomen worden.

Betere IT kennis gaat wat ons betreft al lang niet alleen meer over de technologie, de processen en het bieden van de juiste infrastructuur. Het gaat vooral ook om weten wat er mogelijk is, vooruitdenken en het constant kunnen anticiperen op veranderingen.

Minimaal weten wat er mogelijk is met de huidige technologie?

Wij hebben de ambitie om continu bij te blijven met de realiteit van de dag. Samen met klanten een voorsprong behouden door ontwikkelingen op de voet te volgen en te onderzoeken waar nieuwe mogelijkheden liggen in een veranderd IT landschap. Benieuwd naar ons aanbod of onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen