Welke leervormen bied je aan?

Met alleen een goed salaris kom je vandaag de dag niet meer weg als werkgever. Je moet medewerkers ook de kans geven zich te ontplooien en te ontwikkelen. Een leerplatform helpt daarbij. Maar welke leervormen wil je aanbieden?

Zoethoudertje of serieus ontwikkelpad?

Als je zegt je medewerkers de kans te geven zich te ontplooien en te ontwikkelen, moet je natuurlijk wel serieuze content aanbieden. Een paar persoonlijke vaardigheidstrainingen als zoethoudertje, gaat op lange termijn niet werken. Je bent ongetwijfeld op zoek naar trainingen en opleidingen waarmee je medewerkers zich echt kunnen ontwikkelen en kunnen doorstromen binnen de organisatie.

Dan is het belangrijk dat je medewerkers kunnen leren in verschillende vormen en in verschillende combinaties, op elke gewenste plek en op elk gewenst moment. Dat sluit perfect aan bij hoe we vandaag de dag ook werken: los van plaats, tijd en apparaat.

Online vormen gaan vandaag de dag veel verder dan luisterboeken, podcasts, animaties, quizzen en video’s. Denk maar eens aan virtual reality, augmented reality, robotica en natuurlijk gamificatie. Deze leervormen worden ook wel serious gaming en immersive learning genoemd.

Serious gaming

Serious gaming is e-learning in de vorm van een spel, waardoor leren minder voelt als leren. Zo heeft bijvoorbeeld het Universitair

Medisch Centrum Groningen de game Underground ingezet om chirurgen in opleiding de benodigde trainingsuren te laten maken en om ze hun motorische vaardigheden te laten oefenen. Mayor’s Table traint burgemeesters en gemeenteraadsleden wat ze het beste kunnen doen tijdens een crisis. Hans Luijckx, operationeel manager van IJsfontein, ontwerper van digitale leertrajecten en gegamificeerde platforms voor permanente educatie, verwacht veel van de rol van serious gaming in leertrajecten. Door ook buiten de lessen games te kunnen spelen op eigen mobiele apparaten, ontstaat er een continu leerproces.

Immersive learning

Immerse learning gaat over leren door middel van het laten beleven van een ervaring. Door iets te ervaren blijft het geleerde veel beter hangen en worden eerder gedrags- en bewustzijnsveranderingen teweeggebracht dan met de traditionele lesmethoden. Voor deze leervorm kun je bijvoorbeeld virtual reality inzetten, maar ook 360-graden-video’s.

Welke opleiding in welke vorm?

Niet elke opleiding is geschikt voor elke leervorm. Een cursus programmeren volg je niet tijdens je hardloopuurtje en een training met een VR-bril volg niet op de fiets. Maar iets leren over timemanagement of communiceren met collega’s op afstand kan prima in de auto en een vreemde taal leer je ook uitstekend tijdens je dagelijkse rondje door het park.

banner whitepaper trends

Zorg voor afwisseling

Vergeet vooral niet het belang van afwisseling van verschillende leervormen, het zogenaamde blended learning. Door je niet meer te focussen op één type leervorm, maar een ideale mix te maken die past bij jouw mensen, binnen het budget en bij jullie doelstellingen, stel je een pakket samen die voor jouw organisatie, op dit moment, werkt.

Meer weten?

Een echt waardevol platform biedt behalve de tooling – denk aan het inrichten van leerpaden, kennissessies, rapportages en voortgangsinformatie, alles in je eigen huisstijl – ook de mogelijkheid om trainingen aan te bieden in elke gewenste leervorm: van digitaal tot klassikaal, van in-house sessies tot e-books en van microlearning tot luisterboek. Wil je weten waar je nog meer aan moet denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist  met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen