Leren verbindt

Leren is een fantastische manier om verbindingen te leggen of te versterken. Niet alleen in ons hoofd, maar ook met andere mensen. Het kan leiden tot nieuwe kansen en verbeterde relaties. Hoe zit dat en wat kun je als HR-verantwoordelijke met die wetenschap? Dat belichten we in deze blog.

Nieuwe verbindingen in je hersenen

Als je nieuwe dingen leert, leggen je hersenen nieuwe verbindingen aan tussen zenuwcellen of ze versterken de verbindingen die er al zijn. Gebruik je bepaalde verbindingen niet, dan zullen die verzwakken. Soms lijkt het alsof leren moeilijker wordt als we ouder worden, maar onze hersenen kunnen tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen aanleggen, lezen we in dit artikel van Heleen Geubbels van de Hersenstichting. Als we onszelf maar blijven uitdagen om nieuwe dingen te leren, al is het maar door dingen eens anders te doen. Door nieuwe activiteiten te ondernemen, stimuleer je je hersenen om steeds weer nieuwe verbindingen aan te blijven maken. Maar er zijn nog andere manieren waarop leren verbindt. Niet in je hersenen, maar met andere mensen om ons heen.

1. Ontmoet mensen

In een eerdere blog onderzochten we waarom leren gelukkig maakt. Het geeft kracht en het bevordert je carrière. Daarnaast kan leren een verbindende factor zijn. Door deel te nemen aan cursussen, conferenties of workshops – dat kan online zijn of in een old skool klaslokaal –, leer je nieuwe, gelijkgestemde mensen kennen die geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen of die vergelijkbare vaardigheden hebben. Je doet zinvolle contacten op wat je helpt om je netwerk uit te breiden en nieuwe kansen te vinden.

2. Meer kennis

Door te leren vergroot je je kennis en expertise over een bepaald onderwerp. Dit helpt je om interessante gesprekken te voeren met mensen in je netwerk die zich ook bezighouden met dat onderwerp. Door te praten over onderwerpen waar je gepassioneerd over bent en waar je kennis over hebt, maak je meer verbinding met anderen in je netwerk.

3. Meer vaardigheden

Leren gaat niet alleen over het vergroten van kennis, maar ook over het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Door nieuwe vaardigheden te leren, ben je waardevoller voor anderen in je netwerk. Als je bijvoorbeeld leert hoe je websites kunt ontwerpen, kan je deze vaardigheid delen met anderen in je netwerk die geïnteresseerd zijn in het creëren van een online aanwezigheid.

4. Toon je expertise

Als je leert over een bepaald onderwerp, kan je deze kennis delen met anderen in je netwerk. Door jezelf te presenteren als een expert in een bepaald gebied, kan je meer aandacht krijgen van anderen in je netwerk. Dit kan leiden tot nieuwe kansen, zoals het geven van presentaties, het schrijven van artikelen of het werken aan projecten met anderen.

In de praktijk

Geef je medewerkers de tijd om opleidingen en cursussen te volgen of conferenties en workshops bij te wonen om zo contact te maken met anderen. Stimuleer ze om relaties op te bouwen in plaats van zo snel mogelijk door een les heen te komen. Betekenisvolle connecties zijn belangrijk, voor de medewerkers zelf – of ze nu introverte of extraverte zijn –, maar ook voor de organisatie.

Learning mindset

Elke organisatie wil happy medewerkers, toch? Een learning mindset draagt daaraan bij. Gewoon, omdat dat fijn is voor je medewerkers, maar ook omdat het dé manier is om als organisatie je concurrentievermogen te behouden, snel te kunnen schakelen en mee te bewegen met veranderingen. Daarom zoomen we in de komende drie blogs in op bovengenoemde geluksaspecten van leren.

Nieuwsgierig?

Een learning mindset – en daarmee een growth mindset – is geen kwestie van één keer opschrijven en het is geregeld. Volgens de L&D Monitor maakt slechts een derde van de organisaties meer dan 75 procent van het L&D-budget op. Leren en ontwikkelen staat bij 81 procent van de beoordelingsgesprekken standaard op de agenda, maar dat wordt lang niet altijd vertaald naar een concreet leerplan. Werk aan de winkel dus. Heb je hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een meer strategische rol gaat innemen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen