Hoe ga je om met de HR-spagaat in een continu lerende organisatie?

Elke HR-manager zal het herkennen: de ingewikkelde spagaat waarin je zit tussen medewerkers en directie. Dit geldt zeker als het gaat om het opleidingsbudget. Vaak wil de directie voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en hebben medewerkers eigen ideeën over hun ontwikkeling. Ondertussen moet jij proberen alle ballen in de lucht te houden. Wat zijn de verschillende belangen in een lerende organisatie en hoe schipper je daartussen?

Rol van HR

In een rapport dat Visma | Raet in 2017 publiceerde, wordt de rol van de HR-medewerker als volgt beschreven: ‘HRM heeft het belang van medewerkers centraal staan en managet de tevredenheid, productiviteit en loyaliteit.’ Klopt als een bus zeggen wij. Toch ziet de werkelijkheid er vaak anders uit, ook als we specifiek kijken naar opleidingen. Natuurlijk is de directie van elke organisatie zich bewust van het belang van medewerkers die zich continu ontwikkelen. In een gezonde situatie zouden de belangen van medewerker en directie dan ook niet al te ver uit elkaar moeten liggen. Toch komt het nogal eens voor dat er verschillend gedacht wordt over de besteding van het opleidingsbudget.

Het beste voor alle partijen

Door van een goed leermanagementsysteem gebruik te maken, zorg je dat je beide partijen optimaal kunt bedienen. Bovendien maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.

• De directie wil inzicht

Doordat al je opleidingsprocessen geautomatiseerd zijn, heb je altijd direct inzicht in de stand van zaken omtrent aanvragen, inschrijvingen, examinering, budgetten en andere voortgangsinformatie. Dat geldt natuurlijk voor de directie, maar ook voor de (lijn-)managers.

• De medewerker wil keuze

Met een goed leerplatform hebben je medewerkers toegang tot duizenden volledige opleidingen en trainingen, maar ook tot ander leermateriaal zoals bijvoorbeeld microlearnings en e-books. Want zeker in deze crisistijd, is het goed kortere leermomenten in te zetten.

• Jij wil geen zorgen

Een kwalitatief hoogwaardig LMS-systeem komt met een opleidingsintermediair die je heel wat werk uit handen neemt. Zo hoef je niet zelf aanbieders achter de broek te zitten of ingewikkelde onderhandelingen aan te gaan. Het opleidingsaanbod wordt continu aangepast en verbeterd, en je krijgt heel concrete hulp bij het stimuleren van continu leren binnen je organisatie.

Hoe maak je de juiste keuze?

Het kiezen van een leermanagementsysteem is niet eenvoudig. Natuurlijk vinden wij dat ons systeem de beste is, dat is logisch. Maar we helpen je graag de juiste keuze voor jouw organisatie te maken. In deze blog geven we je tien aspecten die je in overweging moet nemen om tot een goede keuze te komen.

Nieuwsgierig?

Weten hoe je zicht houdt op kennisontwikkeling, ook op afstand? Meer weten over de slimme dashboards van het MyCademy leerplatform? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen