Nieuwe trends voor leren; hoe speel je daar als HR-manager op in?

Leren en ontwikkelen is een van de grootste uitdagingen in de wereld van HR. Je verzetten tegen deze trends heeft natuurlijk geen zin. Hoe speel je als HR-professional nu op een positieve manier op al deze ontwikkelingen in?

Continue kennisontwikkeling

Veranderingen in technologie, levensverwachting, werkmethoden en bedrijfsmodellen hebben gezorgd voor een groeiende behoefte aan continue kennisontwikkeling, bij de werkgever, maar ook bij de werknemer. Daar kunnen we vandaag de dag de behoefte om op afstand te leren bij optellen. In een eerdere blog voorspelden we al hoe leren en ontwikkelen er in 2020 uit zou zien. Inmiddels is ook microlearning en learning on demand een steeds grote rol gaan spelen.

Wees klaar voor verandering

De wereld verandert razendsnel, en daarmee ook de rol van de HR-professional. Zoals Jan Adema, HR-manager bij Shell, schreef in dit artikel in HR Strategie, moet je als moderne HR-professional steeds meer snappen van de corebusiness van je bedrijf. Waar zit het verschil van jouw bedrijf ten opzichte van de concurrentie? Je alleen maar richten op de processen, zoals de HR-manager in de vorige eeuw dat deed, is niet meer voldoende. Dat betekent ook het nodige voor de manier van leren in een organisatie. ‘Voorheen waren er vaste ontwikkelpaden met vaste trainingen’, legt Adema uit. “Nu moet je veel meer nagaan hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen in de context van een team gaan excelleren.’ Dat je als organisatie je leerproces en -cultuur meer op verandering in moet richten, zegt ook oprichter van MyCademy, Patrick Kieviet: ‘Je weet nu nog niet wat jouw organisatie straks nodig gaat hebben en waar de disruptie in jouw business vandaan gaat komen.’ Dat houdt nogal wat in, voor de organisatie, en daarmee ook voor jou als HR-manager. Je verzetten tegen deze trends heeft natuurlijk geen zin. Hoe speel je nu op een positieve manier op al deze ontwikkelingen in?

1 De mens als uitgangspunt

Neem de medewerker als individu als uitgangspunt. Breng zijn of haar opleidings- en ontwikkelwensen in kaart door met ze in gesprek te gaan. Doe dat regelmatig. In een wereld waarin verandering centraal staat, kunnen ook de carrièreplannen van mensen veranderen. Zorg dat je opleidingsaanbod blijft aansluiten bij die plannen en wensen. Daarmee geef je medewerkers het gevoel dat ze serieus worden genomen.

2 Regie

In het verlengde daarvan geldt dat mensen een steeds grotere behoefte hebben aan autonomie. Faciliteer die behoefte en zorg dat mensen de regie houden over hun eigen ontwikkeling.

3 Wees onweerstaanbaar

Je neemt je medewerkers serieus en geeft ze de autonomie waar ze naar verlangen. Maar zorg ook dat je zelf onweerstaanbaar bent als werkgever. Hoe je dat doet, vertelden we je in deze blog. Kernwoorden? Salaris, werk met betekenis en ontwikkelingsmogelijkheden.

4 Flexibele leeromgeving

Iedereen leert anders. Zorg daarom voor een leerplatform dat daarmee om kan gaan, een platform waar je medewerkers een variatie aan opleidingen en trainingen kunnen vinden, waar ze een ruime keuze aan leervormen hebben, maar waar ook bijvoorbeeld proefexamens en boeken te vinden zijn. Zo kun je ook in wat mindere tijden je personeel de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen, door bijvoorbeeld e-learning aan te bieden. Het MyCademy-platform biedt via de Learning Market Place de keuze uit 4.000+ trainingen zonder dat je afspraken hoeft te maken met alle individuele aanbieders van online trainingen.

Meer trends?

Wil je meer lezen over de trends op het gebied van leren?

Download snel de whitepaper

Gerelateerde artikelen